真誠 發表於 2-10-2008 15:03:16

戰略/戰術/個人技術

希望大家熱烈討論

其實戰略可以唔洗講咁多, 戰略係作戰前一早定下既策略, 即係地圖上既戰略重地起邊度, 大家一早定下先要攻取既地方, 以有利戰場上之後既發展

戰術, 大家玩得依隻 game耐, 都應該明白主要目的係對敵方據點造成傷害, 建築方尖及侵塔去佔地, 從而消耗敵軍據點耐久, 以及拆掉對方建
築物及殺死敵方單位亦都可以作出消耗耐久既效果

但一場國戰, 取決於 持續耐久消耗 既, 一定係以佔地為優先, 敵軍既方尖一直對我軍據點 持續耐久消耗 , 一定要盡力將敵方方尖拆掉, 拆掉
既一刻可以對敵方造成據點傷害以及方止我軍據點 持續耐久消耗 , 所以早一分鐘拆方尖, 就可以追得上一節耐久度

壓線 亦係一種常見既名詞, 但係 D人以為壓線, 就係一味向前推, 依樣根本就係錯誤觀念, 先要明白該位置距離我軍據點愈遠, 支援就愈難到達, 即係前線壓線既步兵, 死一個就係少一個, 最後就係連線都壓唔到反而搞到步兵陣亡及佔了地既方尖被拆掉, 所以, 識得壓線亦要識得 HOLD線

HOLD線 可以透過建築箭塔幫助, 步兵唔洗推前但亦都唔洗後退, HOLD線等待支援到達

到個人技術, 個人技術與戰術係有莫大既關係, 如果你有能力對抗敵軍, 與友軍造成一道 不易擊破的屏障 , HOLD線係絕對冇問題, 而首要既條件, 最起碼你要識保住自己條命!
1. 所有職業, 如果唔係滿血, 就食支紅水, 一邊移動一邊補血
2. 魔師血量最少保持900 先好繼續戰鬥 (防懲戒加一下補招被殺)
3. 遊俠血量最少保持600
4. 雙手戰血量最少保持500, 盾戰最少保持400
總之就係低過最少保持血量既, 首要動作就係搵個安全既位補補補!!!
但要小心好好控制你既消耗度, 唔係叫你為左補血就一瞬間食肉食哂 d 消耗
建議使用既補品係:細紅水, 星戒紅水, 及培根 (魔水不使用也可, 以補血為重)
緊記!!死左返城又係滿血<<依個根本就係謬誤!!

講住咁多先, 太多字又會悶死人 : )

加多句, 如果你既 reply 係乜乜偉論, 紙上談兵, 你可以唔洗 reply, 你唔係呃分, 就係一般港仔心態, 依 d 人我見唔少, 可以無視 : )

~雞絲翅~ 發表於 2-10-2008 15:13:28

好一個偉論..........

0odarko0 發表於 2-10-2008 18:56:00

今時今日
戰士400~500 跟本就唔夠--
d火法一個地火就唔見400~500
==
戰士都係keep係600up比較好
我覺得要hold到一條戰線
最基本就係
要跟隊友一齊進退

zero150 發表於 2-10-2008 22:19:04

唔好食培根呀 =3=[一個回 100]
因為佢係消耗度 5
我就食 面包既.....[一個回 50]
食一個扣消耗度 2

亂世之奸雄 發表於 2-10-2008 22:26:07

回復 4# 的帖子

齊齊食麵包食到死啦

鬼整你 發表於 3-10-2008 15:11:18

正![]
數值就自己調節la,
見過唔少人得二三百血都可以捱到好耐,
反而多血ge雙手戰一比人暈/冰之後即刻比人圍死.........

真誠 發表於 4-10-2008 11:41:39

點解要食培根唔食面包?

因為培根可以短時間內幫你提升血量到安全點

例:魔師得返 500血, 食3個培根再食細紅水 , 可以將血返上 800~900血
      但你食面包要食 6個以上先回到, 等畀刀遊插

有時要好好判斷, 補血依 d有咁快得咁快, 放棄消耗度, 盡快重新投入戰鬥, 如果唔係, 你只係一個起戰場上送分既傻仔

設定上, 每人只有 130消耗, 而魔師及遊俠, 中左大技真係唔補唔得, 消耗度有好大機會唔夠用,
所以, 點解多數要遊或者魔師出召, 依個係其中一個原因

亂世之奸雄 發表於 4-10-2008 12:27:01

老實話,,,已經好耐世紀未試過食藥比刀遊插死

勇敢武士 發表於 4-10-2008 21:00:02

幾多血都係廢既,滿血比四個刀遊插咩聲都唔洗出[]

0odarko0 發表於 5-10-2008 11:11:02

原帖由 勇敢武士 於 4-10-2008 21:00 發表 http://www4.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
幾多血都係廢既,滿血比四個刀遊插咩聲都唔洗出[]
洗唔洗4個牙--
你盾戰都好
1個破防
2個一刀--
都死喇==
可況其他職
頁: [1] 2
查看完整版本: 戰略/戰術/個人技術