樂古Nakuz

標題: 其實大家覺得咩叫欣賞音樂?? [打印本頁]

作者: ◇~荔枝~◇    時間: 17-4-2009 21:41
標題: 其實大家覺得咩叫欣賞音樂??
有時係學校聽到人地話大東好令仔呀,邊個邊個好令仔呀,係咁話佢唱歌好聽(睇樣聽歌咁解)
係米好似一個細路唔中意食飯但係你整到好令佢死都話好食咁樣呢??
我個人就好中意michael jackson既,個個同學一聽到就成日話變態呀樣衰呀
(佢地只係知道近年來mj既衰醜聞)
成日話樣衰唱歌唔好聽令仔/女唱歌先好聽,其實...會唔會太膚淺同埋見識小呢??

唔知你地又係點樣欣賞音樂呢??咩叫欣賞音樂呢??
作者: 波子*    時間: 17-4-2009 22:23
d 人都只係睇外在美唔會睇內在美
好多人都話個4 個人同個5-6 個人有幾靚仔有幾靚仔,
但我聽過佢地既歌又唔覺得幾好聽(咪打-.-)
樣衰唱得好 同 靚仔唱得唔好 要我揀我就真係揀樣衰唱得好
eason 又唔係靚仔喇, 但佢d 歌真係好聽過個幾10 人喇-.-
作者: 阿杰乂    時間: 17-4-2009 22:25
在我而言
欣賞音樂就係完完全全明白,接收到作曲者所想表達的信息,咁樣就係識得欣賞(除非首歌冇意思)
曲調我覺得係排第2,唱者排第3
一首歌對於我黎講就算曲調唔o岩Feel
但歌曲有意思的話(如:Skillet - Looking For Angels)
都吸引到我聽落去的
雖然我排唱者第3,-但唔代表佢係唔重要
就算有更好多歌,但唱者唔得(如香港某歌手),
唔可以用自已的材料帶到信息俾聽者
咁都係冇用
就係咁多_@
作者: 【迷╯SaM】    時間: 17-4-2009 22:44
對我黎講

只要首歌好,(即使是愛)對我來說還可以接受到,就算係粗口歌都有佢自己既意思(我d fd成日聽重金屬=.=)

而且歌手必需去讓【聽歌者】感受到首歌既氣氛,但做到呢點好難,不過如果做到呢點又代表佢音樂好得

外表樣衰,靚仔跟本唔重要,唱歌就係唱歌,靚仔仲係到同你唱咩,走左去做模特兒啦

其二就係歌詞,香港好多歌詞都係林夕一手包辦,但完全9唔答8,岩音就寫落黎,真係唔明佢點解可以拎到獎

佢能獨當一面,但事實上究竟他是否應得這個獎?
作者: 阿杰乂    時間: 17-4-2009 22:46
對我黎講

.......
外表樣衰,靚仔跟本唔重要,唱歌就係唱歌,靚仔仲係到同你唱咩,走左去做模特兒啦

其二就係歌詞,香港好多歌詞都係林夕一手包辦,但完全9唔答8,岩音就寫落黎,真係唔明佢點解可以拎到獎

佢能獨當一面,但事實上究竟他是否應得這個獎?
【迷╯SaM】 發表於 17-4-2009 10:44 PM

家常便飯啦_v
作者: 24321371    時間: 17-4-2009 22:49
1# ◇~荔枝~◇
唱歌.音樂係歌手既特質.天份..但如果你要把歌手既日常生活鎖事.性格.外貌.形象都要連上到歌手的特質.天份...這樣你就不是真正欣賞音樂的人!
作者: 阿杰乂    時間: 17-4-2009 23:04
1# ◇~荔枝~◇  
唱歌.音樂係歌手既特質.天份..但如果你要把歌手既日常生活鎖事.性格.外貌.形象都要連上到歌手的特質.天份...這樣你就不是真正欣賞音樂的人! ...
24321371 發表於 17-4-2009 10:49 PM

我個簽名夠唔夠正呀_a
作者: Minglun    時間: 17-4-2009 23:37
我唔知我算唔算係識得欣賞音樂既人
聽歌,我一定要聽我聽得明既語言,唔知佢UP乜既歌,聽黎都晒氣(對我黎講)
之後我會留意以下既野: (排名分先後)
1.聲音 (係指歌手本身把聲特唔特別,呢樣野天生+完全主觀的)
2.唱功 (唔洗多講-.-)
3.旋律 (當然岩心水啦~.~)
4.歌詞 (唔知佢UP乜既絕對唔聽-.-)

其實以上4項基本上缺一不可
我分先後咁排只不過係分邊D好聽D,邊D冇咁好聽....
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 17-4-2009 23:39
我個簽名夠唔夠正呀_a
阿杰乂 發表於 17-4-2009 23:04

ok呀!!
介紹d歌聽下啦!!
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 17-4-2009 23:39
我唔知我算唔算係識得欣賞音樂既人
聽歌,我一定要聽我聽得明既語言,唔知佢UP乜既歌,聽黎都晒氣(對我黎講)
之後我會留意以下既野: (排名分先後)
1.聲音 (係指歌手本身把聲特唔特別,呢樣野天生+完全主觀的)
2.唱功 (唔 ...
Minglun 發表於 17-4-2009 23:37

講真呀
只要你話睇樣我就覺得你係唔識欣賞音樂
作者: 阿麟~    時間: 17-4-2009 23:50
我自己覺得..
聽歌最緊要舒服..
第一次入耳好重要..
所以我會覺得曲較重要..
詞係其次..
當然到最後都要去理解佢想講咩..(雖然有時真係唔明= =盡力啦..)
之於樣..
唔太重要..
最多都係增添左一個視覺效果姐..
如果單純去睇樣揀歌..
太可悲了..
與其去睇樣..
不如睇下有冇才華好過..
好似mj咁..
衰變態又有咩所謂..
又唔係叫你同佢住同佢訓..
相反佢既"成就"(?)點都大過佢d衰野既
作者: 24321371    時間: 17-4-2009 23:52
11# 阿麟~
無錯無錯...這都是我的意思^^
作者: 阿杰乂    時間: 17-4-2009 23:53
ok呀!!
介紹d歌聽下啦!!
◇~荔枝~◇ 發表於 17-4-2009 11:39 PM

原來我Quote錯人,-
諗住quote數字人的_v
Fans Club有埋MV睇_@Gogogo~
作者: 阿麟~    時間: 17-4-2009 23:53
11# 阿麟~  
無錯無錯...這都是我的意思^^
24321371 發表於 17-4-2009 23:52

英雄所見略同[[onion_50]]
作者: Minglun    時間: 17-4-2009 23:54
講真呀
只要你話睇樣我就覺得你係唔識欣賞音樂
◇~荔枝~◇ 發表於 17-4-2009 23:39

唔好睇我ICON同簽名就話我睇樣先得架-.-"
講真,我真係覺得郭采潔又靚,唱歌又唔錯啵......
話好勁果隻又唔算係,但一定唔係唔識唱果D人黎囉
仲有就係......佢把聲夠特別,我好睇重呢樣
林依晨就拍劇既,唔關事-.-
作者: 24321371    時間: 18-4-2009 00:03
14# 阿麟~
話說MJ既碟我都差不多齊喔XD
作者: cks20061    時間: 18-4-2009 00:03

世上有偶像派同實力派
大東令仔?
我唔覺囉~
佢唱歌好聽?
我都唔覺囉~
唔知點解可以迷到咁多少女
我都唔係好中意mj
但係佢跳舞真係好神
有幾首歌都ok
相比飛落海,肉x堂果d
真係唔知似咩

聽歌唔係睇樣
真係唔明d人點諗野
作者: 阿杰乂    時間: 18-4-2009 00:05
世上有偶像派同實力派
大東令仔?
我唔覺囉~
佢唱歌好聽?
我都唔覺囉~
我都唔係好中意mj
但係佢跳舞真係好神
有幾首歌都ok
相比飛落海,肉x堂果d
真係唔知似咩 ...
cks20061 發表於 18-4-2009 12:03 AM

飛海係佢地算OK架喇_-''
棒棒堂我先唔明,舞又唔係勁,歌又唔係好聽,樣又唔係靚仔,得個頭係型
咁就迷到香港D少女囧
我真係囧哂
作者: 夜乂風    時間: 18-4-2009 00:06
17# cks20061
公道點說...
大東真係幾靚仔-_-"
作者: Minglun    時間: 18-4-2009 00:08
世上有偶像派同實力派
大東令仔?
我唔覺囉~
佢唱歌好聽?
我都唔覺囉~
我都唔係好中意mj
但係佢跳舞真係好神
有幾首歌都ok
相比飛落海,肉x堂果d
真係唔知似咩

聽歌唔係睇樣
真係唔明d人點 ...
cks20061 發表於 18-4-2009 00:03

其實冇必要分偶像派同實力派-.-
好聽就係好聽,唔掂既真係唔該唔好出黎獻世...
但係華語樂壇真係好多獻世既人...
黑X會,XX棒呢兩個名,係台灣最大既線上音樂網站 - KKBOX 入面既討論區
基本上已經被禁止出現(唔係網主禁-.-)
只要有人開佢地既POST,一定會比其他人公幹
其實都幾可憐囧
作者: 波子*    時間: 18-4-2009 00:08
19# 夜乂風
個9-10人我覺得真係冇個靚仔-..-
作者: Minglun    時間: 18-4-2009 00:10
19# 夜乂風
波子* 發表於 18-4-2009 00:08

講真......佢地唱又唔得,演又唔得
跳舞又唔勁
都唔知佢地出黎做乜=.=
作者: 阿杰乂    時間: 18-4-2009 00:10
19# 夜乂風
波子* 發表於 18-4-2009 12:08 AM

唔止你,我10個FD入面有9.9個都話普通樣
作者: 夜乂風    時間: 18-4-2009 00:11
21# 波子*
飛落海啊....我真係覺得大東幾有型-_-
不過唱歌就都無咩特別
佢又不是光走唱歌...都有拍偶像劇
作者: 波子*    時間: 18-4-2009 00:14

24# 夜乂風
那除左佢咁有8-9個人都唔得喇xd
作者: Minglun    時間: 18-4-2009 00:14
唔止你,我10個FD入面有9.9個都話普通樣
阿杰乂 發表於 18-4-2009 00:10

ME2-.-
男既FD話樣衰
女既FD話唔靚仔
= =
作者: 阿麟~    時間: 18-4-2009 00:16
世上有偶像派同實力派
大東令仔?
我唔覺囉~
佢唱歌好聽?
我都唔覺囉~
我都唔係好中意mj
但係佢跳舞真係好神
有幾首歌都ok
相比飛落海,肉x堂果d
真係唔知似咩

聽歌唔係睇樣
真係唔明d人點 ...
cks20061 發表於 18-4-2009 00:03

又唔可以否定大東真係唔令仔- -
我見過佢真人..
真係幾令仔= ="
比一般人有另一種感覺的
作者: Minglun    時間: 18-4-2009 00:16
24# 夜乂風
那除左佢咁有8-9個人都唔得喇xd
波子* 發表於 18-4-2009 00:14

飛落海得4個人-.-
XX堂先係勁多個
不過到而家我都冇數過佢地究竟有幾多個人...
完全唔想見到佢地
超睇唔起演唱會咪咀既"歌手"
作者: 夜乂風    時間: 18-4-2009 00:17
27# 阿麟~
嗯...雖然大家係男仔講野都要公道點0.0
棒棒堂果班真係唔靚仔-.-"
作者: 波子*    時間: 18-4-2009 00:19
28# Minglun

我都係冇都計過xd
就連邊個係邊到既人都唔清楚...
作者: 阿杰乂    時間: 18-4-2009 00:21
ME2-.-
男既FD話樣衰
女既FD話唔靚仔
= =
Minglun 發表於 18-4-2009 12:14 AM

我有幾個女仔fd係佢地fanz囧
好彩其他都唔係_v
作者: _Kin    時間: 18-4-2009 00:21
我覺得
聽到一d歌 令到自己開心快樂,明白一D道理
就係欣賞[到]音樂了

P.S最LIKE既作詞人係 林振強|BUT死左,SO宜家最LIKE應該係Y文
作者: 阿麟~    時間: 18-4-2009 00:24
27# 阿麟~
嗯...雖然大家係男仔講野都要公道點0.0
棒棒堂果班真係唔靚仔-.-"
夜乂風 發表於 18-4-2009 00:17

開頭我都覺得佢好普通..
當見到真人個時..
我改觀..
當然單睇樣就冇問題囉..
講埋唱歌  ..
真係普普通通
作者: Minglun    時間: 18-4-2009 00:24
我覺得
聽到一d歌 令到自己開心快樂,明白一D道理
就係欣賞[到]音樂了

P.S最LIKE既作詞人係 林振強|BUT死左,SO宜家最LIKE應該係Y文
_Kin 發表於 18-4-2009 00:21

詞人.....有幾個我都好鐘意
方文山,嚴云農,姚若龍,阿信@五月天,青峰@蘇打綠
作者: 夜乂風    時間: 18-4-2009 00:26
34# Minglun
我都無留意...
做幕後既真係付出好多
但係又無咩人知...
作者: 24321371    時間: 18-4-2009 00:28
34# Minglun
看得出你很喜歡台灣劇集..節目..音樂喔^^"蘇打綠我都有聽!五月天就想聽..但未聽= =
作者: Minglun    時間: 18-4-2009 00:38
34# Minglun
看得出你很喜歡台灣劇集..節目..音樂喔^^"蘇打綠我都有聽!五月天就想聽..但未聽= =
24321371 發表於 18-4-2009 00:28

我而家仲身處台灣讀書^^
上個月睇五月天演唱會,真係HIGH爆
作者: 24321371    時間: 18-4-2009 00:44
37# Minglun
= =原來你仲係台灣度讀書TIM...失敬了..D.N.A創造演唱會?
作者: Minglun    時間: 18-4-2009 00:54
37# Minglun  
= =原來你仲係台灣度讀書TIM...失敬了..D.N.A創造演唱會?
24321371 發表於 18-4-2009 00:44

校園演唱會JA
五月天出左新碟之後唱入校園...
實行買碟就有演唱會睇
而家好似有唔少人跟風~.~
不過真係超抵-.-
個學生會搞套票
我買最貴果隻,計番都係175蚊港紙 = 蕭敬騰演唱會VIP飛 + 五月天演唱會VIP飛 + 後青春期的詩一隻
爽^^
隻碟我本來都諗住買,佢連埋演唱會飛,岩晒XD
作者: ◇~荔枝~◇    時間: 18-4-2009 11:35
唔好睇我ICON同簽名就話我睇樣先得架-.-"
講真,我真係覺得郭采潔又靚,唱歌又唔錯啵......
話好勁果隻又唔算係,但一定唔係唔識唱果D人黎囉
仲有就係......佢把聲夠特別,我好睇重呢樣
林依晨就拍劇既,唔關事-.- ...
Minglun 發表於 17-4-2009 23:54

我唔係咁既意思-3-''
作者: Forest    時間: 18-4-2009 13:16
要攪清楚
而家好多人唔係用隻耳去聽歌 , 而家用隻眼去聽歌
只要個 artist 係靚仔靚女 , d 歌自然多人聽
作者: Minglun    時間: 18-4-2009 14:59
我係某壇見過有人話XX堂唱功好過五月天=.="
作者: _Kin    時間: 18-4-2009 15:05
08年個十大勁歌
搵xx堂黎=.=

我估eason果陣 笑緊佢地 a_a"
作者: 阿杰乂    時間: 18-4-2009 15:26
我係某壇見過有人話XX堂唱功好過五月天=.="
Minglun 發表於 18-4-2009 02:59 PM

只可怪佢地隻眼睇唔到野_v
作者: Minglun    時間: 18-4-2009 16:19
你話佢地真係好靚仔,D人因為佢地個樣而支持佢地都仲講得通....
重點係佢地真係唔型囉=.=
唱歌差到咩咁,仲要成日周圍去"表演"呢下先無奈-.-
作者: 波子*    時間: 18-4-2009 16:42
43# _Kin
我仲記得佢地唱完好小掌聲,
冇人嗌...仲要唱完冇人show 佢地自己走入後台- -
作者: Minglun    時間: 18-4-2009 17:07
43# _Kin
我仲記得佢地唱完好小掌聲,
冇人嗌...仲要唱完冇人show 佢地自己走入後台- -
波子* 發表於 18-4-2009 16:42

有冇片睇@@
好想知做咩會搵佢地黎-.-
作者: _Kin    時間: 18-4-2009 17:38
http://mytv.tvb.com/music/jsgfinal/8286
↑08年十大勁歌金曲

順手比埋 eason扮 四大天王+哥哥+校長片段比你地cc
http://v.youku.com/v_playlist/f2564741o1p8.html
作者: 24321371    時間: 18-4-2009 23:32
Minglun ...五月天既歌能介紹一點嗎?
作者: _Kin    時間: 19-4-2009 17:46
今年 金象獎
表演嘉賓
林憶蓮、陳慧琳、黎明、阿蘭、張靚穎、林宥嘉、王若琳、棒棒堂、黑Girl、草蜢、陳偉霆、鄧紫棋、胡杏兒、周柏豪、王祖藍、Hotcha、韓庚、成龍、周星馳、周潤發、劉德華。

唉..............棒棒堂、黑Girl? FucccccccccccccccccccccccccccccccccccOK
作者: 波子*    時間: 19-4-2009 17:50
50# _Kin
個班女仔真係唔掂...
又唔靚又唔唱得...-..-
作者: _Kin    時間: 19-4-2009 18:04
棒棒堂、黑Girl做嘉賓=.=...
都唔做乜
作者: Minglun    時間: 19-4-2009 21:00
Minglun ...五月天既歌能介紹一點嗎?
24321371 發表於 18-4-2009 23:32

突然好想你
你不是真正的快樂
出頭天(台語)
我心中尚未崩壞的地方
後青春期的詩
笑忘歌
私奔到月球(WITH陳綺貞)
牙關
知足
孫悟空
最重要的小事
溫柔
小太陽
天使
忘詞
倔強
亂世浮生
擁抱
離開地球表面
聽不到
志明與春嬌(台語)
作者: Minglun    時間: 19-4-2009 21:01
今年 金象獎
表演嘉賓
林憶蓮、陳慧琳、黎明、阿蘭、張靚穎、林宥嘉、王若琳、棒棒堂、黑Girl、草蜢、陳偉霆、鄧紫棋、胡杏兒、周柏豪、王祖藍、Hotcha、韓庚、成龍、周星馳、周潤發、劉德華。

唉..............棒 ...
_Kin 發表於 19-4-2009 17:46

呢3個猛料@@
作者: _Kin    時間: 19-4-2009 21:31
我估張靚穎 會唱畫心@@

畫皮首主題曲

真係好好聽的=]
作者: Minglun    時間: 19-4-2009 22:05
我估張靚穎 會唱畫心@@

畫皮首主題曲

真係好好聽的=]
_Kin 發表於 19-4-2009 21:31

佢隻新碟都好好聽[[onion_10]]
作者: _Kin    時間: 19-4-2009 22:07
睇完金象獎就訓了~.~
聽日番學
作者: _Kin    時間: 19-4-2009 22:56
真係畫心拎@@..........
作者: 星塵*_    時間: 24-4-2009 21:37

曲 詞 唱者三點我覺得都好重要._.
(口語加書面夾雜._.將就一下吧囧 改不了改不了)

曲*
基本上係歌既即時立刻性(囧)第一印象~要入到耳~
係必需要的.﹏.優雅 迷幻 清靈 如玉落翠盆(唔太記得係咪咁~將就一下吧=.=)
令聽者有不同的感受 憂鬱 亢奮 或是淡如清水的都能大大影響其他的要素
特別一點的曲就需要特別處理唷._.不然...唔係那一類的愛好者...是很難聽兩三次就能聽入耳
ABABC / BABABC / ABC ABC 甚至AABAB等的鋪排也是很重要._.過於繁重就...饒了我吧
關係到聽的歷時多久唷@@
我並唔識太多(囧)看看編曲者怎處理吧._.(逃)

詞*
岩音與唔岩係一件好嚴重的問題._.
唔岩音既話...你首歌基本上可以拿去燒(熊熊烈火燒吧\囧/)
AND詞必需要有意思~意思可以直白也可以婉轉~睇填詞神想點表演個意思
沒有意思的詞...跟你唱ABC沒啥兩樣...當然._.有時意思太深太疊...
找文學家勞心勞力去~~(飄走)有時必需要適當的止步
因為聽歌的大眾很少係識詞廣泛得嚇人(填詞人冷靜點囧!)
過深的詞誰去理會._.找一個適合點好了
太過俗既詞...[我]比較不能接受(曲風不同所需既詞也有分別)  
詞我比較喜歡清雅一點...當然也要激昂 興奮一點的來好好調劑一下
另外!!!一字多解有時能令歌曲演變不同意思@@!(太難了吧囧)
詞當然最好可以配合到曲
聽曲睇人唔留意詞...基本上唔叫聽歌...
去欣賞冇歌詞得[和]音既音樂吧!

唱者*
嘿嘿...終於到唱者了...(奸笑跑過)
把聲係好重要的說._.~
甜美有力   清澈舒服   沉重沙啞   不同的聲音能夠歌曲有著不同變化
幻想一下沙啞的男聲  不變調 不變詞  去唱清澈感覺既原女音歌曲吧
相信會有點震撼(雷得外焦內嫩了好不好?)
唱者既唱功也是非常重要唷@V@!
假音喪飄唔一定代表唱得好-3-投入與否也是一個要點
投入也要轉音捉KEY捉得岩先得啵._.
唱者投入~歌曲既意思先可以淋漓盡致的表現(當然要睇唱者點演繹)
語氣/調也是重要的一環~總不能把 [17度] 唱成 [我愛茶餐廳]或[入型入格]一般吧
(一直比較留意KAY-.-就饒了我吧)
不然會唱得有點悶/怪異(悶正是本人一直風格囧)
高音低音假音等等咩音咩音...轉音的順暢係好重要的唷~~
不然一下突然飛高飛落...中間音階調節唔好~未能順利轉落去
有時聽落中間係會似係斷左忽
例如:  小 餐枱沙發雪櫃及兩份紅茶
        (順斷接順順順............)(我認這是囍帖街好了-.-別鄙視我了)
流暢係絕對不足的(點頭)
走音問題...相信唔難聽出
有時技術及時的糾正  倒可以唱出其他感覺
當然會影響表現就是了

._.*****天將降大任於音樂   必先創其曲  填其歌詞  再搵埋歌手(一下拍飛)*****._.

理解一下歌曲想講既野
欣賞下詞的特別和合適(並不簡單的唷)
曲的拍子與其他陪樂主調的混合體~(...這是...怪物!?)
仔細聽聽有時會有新發現~多左一D配樂~
感覺可能會更強烈(通常於B/C/D調出現~空窗正是例子)
唱者的努力~進步了便不要誅多挑剔了(挑剔唔係唔得._.起碼讚下人地進步左囧)
演繹的方式~唱功的高深與否!!!!!(迷:去死吧你~內力還是輕功呀!?)
當然不同曲風...R&B 爵士樂...等等也要懂得去欣賞(比較大愛??????)
總不能將R&B比較有力的節奏去跟爵士樂令某些人覺得悶的...XX去比吧=.=
優點跟缺點~明顯是沒法比囧~(我的確不能去欣賞每種=...=)
所以~曲詞唱者3都不能沒有唷
正如3魂7魄中的3魂~極為重要
(7魄就不要問我拉~~~~直接無視好了)
END前的念念碎:
依家情歌氾濫成災比長江更強大既問題...問問填詞人吧(很好,很強大,很黃,很暴力)<----(無視好了)
作者: a409624627    時間: 25-4-2009 22:45
michael jackson我都好鐘意...特別系佢d舞 (((咪理佢地

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart9cle138www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2