樂古Nakuz

標題: 絲路問答區~(幫助會員有分加喔^^) [打印本頁]

作者: andy1213626    時間: 22-9-2007 23:14
標題: 絲路問答區~(幫助會員有分加喔^^)
各位絲路新同學有什麼不明白可以在這裡發問喔

幫忙會員解決問題的絲路老手將會被加5分(或更多!)

---------

以下是一般新手遇到的問題^^希望幫到忙喔[轉自官方網頁]

Q1. 如何申請【松崗會員】 創立【遊戲帳號】?

首先提醒您申請「絲路遊戲帳號」之前,必須先加入「松崗會員」,加入方式如下:
1.
登入絲路官方網頁 http://www.sro.com.tw/  
2.
點選官網左上角「加入會員」,進入松崗網站,填寫資料完成申請完成松崗會員申請之後即可於松崗網站的「會員中心」「建立遊戲帳號」來建立絲路遊戲帳號。
3.
「建立遊戲帳號」需進行【手機認證作業】,建立過程系統會以手機簡訊寄發認證碼至您的收機內,您必須於收到認證碼10分鐘之內完成認證,才能進行遊戲帳號申請唷!!
提醒您:
1.一組松崗會員目前僅可以申請 2組免費(3組付費)絲路的遊戲帳號唷!
2.當您創建絲路2遊戲帳號之後,請至絲路2官網免費領取永久免費帳號啟動開卡序號,返回本頁面進行帳號開卡啟動,才能順利登入遊戲喔!
3.若您未進行手機認證,請至絲路2官網進行手機認證,以免無法進入遊戲唷!

Q 2.  【遊戲帳號的密碼】忘記了怎麼辦呢?
若您的遊戲帳號的密碼忘記建議您可先至「會員中心」→「管理遊戲帳號」:絲路→「重置密碼」取得新密碼。

如果還是無法順利拿到密碼,請傳真以下資料傳真至:(02)2502-4722,客服中心將於收到傳真後,24小時之內系統重置密碼以E-Mail 寄出至您的信箱中:
1. 您的身分證影印本(未成年可傳戶口名簿)
2. 您的個人資料:
 I. 遊戲名稱
 II. 遊戲帳號
 III. 聯絡Email
 IV. 電話
3. 寫明處理事項:忘記遊戲密碼
提醒您:
1.您也可至松崗科技官網/登入會員/會員中心/我的遊戲帳號管理/填入資料後也可選擇手機重置密碼唷!
2.由於目前免付費信箱部份有收信速率遲緩或是收不到信的問題,為加速您問題的處理,因此會建議您以傳真方式修改信箱或是查詢密碼
3.重置密碼部份密碼為大寫,請您以大寫輸入,登入後請自行修改密碼

Q3. 【遊戲密碼】如何修改?

遊戲密碼修改請先登入 松崗會員帳號 再至「會員中心」→「管理遊戲帳號」:絲路→「修改密碼」即可操作變更遊戲密碼。
密碼修改完成系統也會重置確認信件,至您的會員信箱中。
提醒您:
1.您也可至松崗科技官網/登入會員/會員中心/我的遊戲帳號管理/填入資料後也可選擇手機重置密碼唷!
2.當您創建絲路2遊戲帳號之後,請至絲路2官網免費領取永久免費帳號啟動開卡序號,返回本頁面進行帳號開卡啟動,才能順利登入遊戲喔!

----------

以下是任務指南[轉自遊戲機地]

http://www.gamebase.com.tw/forum/content.html?pno=3822&no=38220003&sno=69405230

-------

有什麼問題可PM我或在這發問^^

作者: 虎泰    時間: 27-9-2007 21:06
唔知係咪係衣度問  新手一問 想問一下 點樣先可以退出公會 我唔識 有冇人可以教下我3q^^
作者: andy1213626    時間: 28-9-2007 17:57
公會在敦煌倉庫的右面有一個公會大佬..在那兒跟他對話就可以了^^
作者: 大劍    時間: 1-10-2007 09:40
點解我入左幾個sev都冇麥人既-0-邊個sev 最多人嫁??
作者: andy1213626    時間: 3-10-2007 00:37
邊個ser最多人=.=..好難講..少左好多人玩

以前最多就係凌山 + 靈台 即係而家既樂都 (我都係樂都
作者: 95184    時間: 4-10-2007 15:36
d人都去晒王宮果頭啦= =...一定冇乜人係長安或者坦丁
作者: 楚昭南    時間: 7-10-2007 20:56
請問 大家玩 有無lag啊..我用網上行6m 好鬼死lag 慢2,3秒 玩唔到 lag到死...
作者: rhwk    時間: 7-10-2007 23:51
有呀, 我都是6m, pccw,和你一樣, lag到玩不到, 打一隻怪, 停幾秒, 有時還停成一分鐘, 見著怪一直打我, 沒有還手機會, 一直打到我趴了才出現伺服器斷線格仔, 我起初以為自己的電腦問題, 又format重新裝過所有東西, 都是這樣lag lag lag ,今天上網四圍找, 才知道在另一個討論區
有很多人都一樣由2/10開始lag及斷線, 才知道是pccw有問題
作者: andy1213626    時間: 8-10-2007 00:25
剛想說是PCCW的問題就有人解答了 gd^^

p.s. 用和記好像比較好
作者: 叮叮    時間: 10-10-2007 14:35
原帖由 rhwk 於 7-10-2007 23:51 發表
有呀, 我都是6m, pccw,和你一樣, lag到玩不到, 打一隻怪, 停幾秒, 有時還停成一分鐘, 見著怪一直打我, 沒有還手機會, 一直打到我趴了才出現伺服器斷線格仔, 我起初以為自己的電腦問題, 又format重新裝過所有東西 ...

咁我請問一下~連login都入唔到既 係唔係關pccw事??? 但我係香港寬頻的呀~手機認証左~
但係就login果時打埋個d碼之後~再禁登入 就log唔到
作者: hsizkin    時間: 18-10-2007 13:06
我都係login唔到
點解呢?(網上行用戶)
我已經完成全部手續
作者: andy1213626    時間: 19-10-2007 11:07
即係打完pw登入個時斷線?

---

我也試過,應該是防火牆的問題
作者: BB1014    時間: 27-10-2007 00:32
我都係用pccw8m  都係lag到玩唔到

10月1日到宜家我都打過去pccw問佢地餃物野用香港寛頻就冇事真係滾呀
開頭就講台灣有事到士家又叫我拿絲路ip佢地明知人地唔比啦.......一味拖
其實可以係winxp到找到又唔出聲真係要x佢
宜家仲lag緊
ip都比左佢地  我以後都唔用佢啦>.<  d4周&豬仔都浪費

作者: rhwk    時間: 31-10-2007 11:37
我用6m, 這2天pccw正常返, 沒有lag, 但間中都有一次不能動, 不補血, 要睇睇你的運氣是否在打怪,
不知是否各大大投訴之成果
隨了這2天, 知道這個10月只有2天是沒有lag正常可以玩,  不知可以維持到多少天
作者: 不滅者Tx    時間: 23-11-2007 13:25
我次次login都話我斷線...玩國際版又係咁...有冇人知咩事呀???
作者: andy1213626    時間: 24-11-2007 13:46
試試將網路連線復修吧?

我也是這樣才不斷線
作者: 不滅者Tx    時間: 24-11-2007 16:20
點樣將佢修復呀???唔該
作者: andy1213626    時間: 25-11-2007 12:34
係控制室搵個叫網路連線既東東

係入面第一個 右kick佢 之後會見到復修
作者: 不滅者Tx    時間: 25-11-2007 19:56
我仲想問....咩ser多人玩???
作者: andy1213626    時間: 25-11-2007 20:09
最舊個幾個ser就多人玩嫁喇@@..
作者: 不滅者Tx    時間: 25-11-2007 22:02
咁邊幾個先係最舊呀???唔該...仲想問版主你仲有冇玩呀..
作者: andy1213626    時間: 25-11-2007 22:52
我有@@..我玩樂都..

最舊個d平時你會見到ser狀態係爆哂@v@
作者: 不滅者Tx    時間: 26-11-2007 16:59
咁你玩咩人呀...大唐定羅馬???
作者: andy1213626    時間: 27-11-2007 23:11
大唐

---

本人認為新手玩大唐比較好,因為羅馬人飲hp/mp水要等15秒,

比較適合團練(但人少拉-.-||所以單練算)
作者: sanuky    時間: 17-4-2008 00:50
請問香港人點做電話認證...
很想玩絲路
作者: andy1213626    時間: 20-4-2008 10:41
原帖由 sanuky 於 17-4-2008 00:50 發表
請問香港人點做電話認證...
很想玩絲路

看頂置有益身心

傳送點---->http://www2.nakuz.com/bbs/viewth ... &extra=page%3D1
作者: 昨天星    時間: 26-4-2008 14:21
我想問點解我玩絲路果陣,按一按滑鼠個畫面就lag一lag?
作者: andy1213626    時間: 27-4-2008 00:39
電腦軟件問題?

可以在設定中把畫面質素調到最低 應該會不lag..

p.s.主程式問題解決了喔0 0:handshake
作者: 酷風    時間: 25-5-2008 21:02
請問可唔可以直接post多個羅馬任務個link出來啊???

我只找到20∼40級的-.-
http://www.gamebase.com.tw/forum/3822/topic/78632538?1186842554

OH!!!找到1~20級la~~~
http://www.gamebase.com.tw/forum/3822/topic/77027474?1178389608

作者: andy1213626    時間: 25-5-2008 23:50
如果是中文的話..我想大家看任務內容都懂..

所以就不用拉^^
作者: 酷風    時間: 29-5-2008 20:18
我想問一問跑商系統做咩職業好啊??
商人()
俠客()
盜賊()
邊個可以賺多d錢ga???
作者: andy1213626    時間: 29-5-2008 23:44
商人吧...賺最大的職業..如果有高手保護的話

盜賊< 封頂後再玩

俠客 <雞肋職業orz...
作者: 酷風    時間: 30-5-2008 13:32
兩個商人(魔法師)組隊過唔過到ga???????
作者: andy1213626    時間: 3-6-2008 22:08
過唔到 指比人搶?

魔法師 指羅馬元素?

元素出 隱身 就ok@@
作者: 酷風    時間: 10-6-2008 18:05
D盜賊npc 係唔係好強ga??
通常出多少個?
作者: andy1213626    時間: 15-6-2008 14:35
抱歉拉 最近網絡有點問題 現在才能解答你

--

npc賊多半是高過商人(玩家)1~5級的

e.g. 我90級商人 有機會 會出到95級賊

台版經驗^^"
作者: 酷風    時間: 22-6-2008 20:15
我想問要點先可以轉做盜賊啊????
要去邊到ga??????
不會去-.-[[bao_32]] [[bao_32]]
作者: andy1213626    時間: 28-6-2008 12:56
大唐盜賊村 我只知道這orz....
作者: 『Oscar』    時間: 2-8-2008 21:44
標題: down唔到絲路
點解我down唔到國際絲路既,,我明明註冊左跟住再想down就無法顥示網頁
作者: ZippeR    時間: 23-8-2008 13:53
我係新手 ~~
剛裝完絲路2 ~~
但次次開 game 都嘩係維護時間 ~~
佢個官網又上唔到 ~~
究竟係咩問題 ??
pls help me ~~
作者: andy1213626    時間: 24-8-2008 00:09
維護是指 同意最初那東東後 就有 伺服機維護 之類的說話?

如果是的話 應該是網路問題(和記用戶特別有可能) / 版本不對 / 台版10~11am 維護中
作者: ZippeR    時間: 24-8-2008 00:13
我之前仲上到佢個官網 ~~
我係上佢個官網 down 最新個版本 ~~ 係唔係 1.170 ??
裝左就上唔到 ~~
我用 netvigator ~~

作者: andy1213626    時間: 24-8-2008 15:01
你可以 試試在網絡上的芳鄰 內的 檢視網絡連線 裡修復一下.

如果還是不行的話 就要跟網絡公司說一下嚕 (不用打電話..可以用它們公司網頁的問題回覆就ok)
作者: ZippeR    時間: 27-8-2008 12:13
劍盾升 lv 係唔係全加智 ??
武器技能應該點升 ??
用冰 , 電 or 火 ??
我係新手 ~~
pls help me ~~

我玩國際版 odin ~~
得閒搵我 ~~

作者: andy1213626    時間: 28-8-2008 22:38
^^"抱歉 現在才回 , 網絡有點問題

--

以下提供幾種劍/刀盾的玩法

1.練力(用小刀較好,因物理攻較高)  100 刀法 + 100火 100 雷

2.練智(用劍較好,因魔攻較高)

練智有幾種玩法:

2.1 純氣功師 火100 雷100 冰100

或 火100 內功心法100 雷100

2.2 火100 雷100 及小刀100 (這種玩法較多元化 和 物理 魔法 攻擊也有 , pk時較萬能)

p.s.1  100是指 技能系的分配

p.s.2 火系內功 魔攻最高 較全面 , 雷系內功 清怪快 , 冰系內功PK最有優勢 , 可自由配合

---

如果有需要 我提供 學技能的參考的話請p.m. 我^^"
作者: yuip    時間: 29-8-2008 17:09
國際板dl完果舊野再裝會出現個setup之類  
但係禁左彈左個 plz wait  
但係我等左成2個鐘佢都係plz wait
我玩台板又玩吾到  日日都係度維護
官網又上吾到- -
是旦比我玩1個就ok ga na= =
點搞好
作者: andy1213626    時間: 30-8-2008 22:48
不是已經玩到台版了嗎=   =?

你是用哪家網絡公司的阿? 跟它反映一下吧?

(之前先試試上不上到其他tw的網址^^"上不到就証明了是網絡公司的問題)

--

國際版那邊我沒有經驗=.="..不過試試關掉再開應該沒問題
作者: ZippeR    時間: 1-9-2008 01:18
裝備的 durability 有冇得回復 ??
作者: andy1213626    時間: 1-9-2008 17:16
在武器店 和 防具店也可以維修裝備

注:有些打王掉的裝備會有一行紅字說不能維修 , 只能1次提升耐久(多半會是幾百%)
作者: ZippeR    時間: 1-9-2008 23:51
力槍好用定智槍好用 ??
技能點升 ??
thx ~~
作者: ZippeR    時間: 5-9-2008 20:25
標題: 回復 45# 的帖子
智劍學內功心法有咩用 ??
作者: andy1213626    時間: 5-9-2008 23:04
原帖由 ZippeR 於 1-9-2008 23:51 發表
力槍好用定智槍好用 ??
技能點升 ??
thx ~~

力槍(其實大刀較好) 血厚 爆擊 ,物 攻 高

pk 賊 奇襲一流

智槍 魔攻比劍高

---

力大刀 可用以下點法 大刀100 火100 雷100

智槍 有以下的玩法:

大刀100 火100 雷100 (大刀可點少1些 用來點冰 自己衡量1下)

火100 雷100 冰100 (有技能都點吧...接近所有技能也會有用到, 如冰系的 第3本 冰波波 pk /職業戰 也很有用)

火100 雷100 內功心法100 (火系或雷系其中一個可不用點到100 用來點冰 也是自己衡量那個較重要吧)

冰100 雷100 內功心法100

---

個人看法 : 其實第2次玩法才是最全面的氣功師...如果你有$$砸一套特裝(也沒這麼誇張 , 不過裝備一定要好)出來 , 那才玩沒冰系的種類吧

---
原帖由 ZippeR 於 5-9-2008 20:25 發表
智劍學內功心法有咩用 ??

智劍 學內功心法加上冰系 和 雷系 就會變成傳說中的不死小強orz...

作者: yuip    時間: 6-9-2008 18:12
刺客 比手應該點升點?技能又點咩好?
作者: andy1213626    時間: 6-9-2008 23:59
刺客(全力 , 練智請砍掉重練)的話 匕首技能基本上全點滿就好

另外 秘密行動 可以用到

變身 面具也可以學來玩玩(變身更可以用來唬人=   =;)
作者: ZippeR    時間: 8-9-2008 00:51
如果力槍唔用電 , 用冰好唔好 ??
因為冰可冰封人 , 電好似冇咩用 ~~

作者: andy1213626    時間: 8-9-2008 22:14
學冰系也好 因為冰系有傷害吸收 後期優勢較明顯

但雷系的+魔攻在後期 加減也會將攻擊力提升

鳴蟬+回避也有用到

雷系 冰系可以自己衡量一下
作者: yuip    時間: 9-9-2008 17:41
岩岩開左個新角羅馬人
到8lv去拎新手獎品果陣
禁到[拎取8lv獎品] 果度發現禁吾到洛去
完黎我物品欄full左
賣左d野之後再禁
點知禁到[拎取8lv獎品]之後得確認2個字
上面果堆字無晒
禁完確認完全拎吾到任何野
點好     今日又玩吾到sro lu- -又停機過
作者: andy1213626    時間: 9-9-2008 18:01
一次性任務的bugs吧..?有機會我試試 如果真的是 要向松崗反映一下

幸好8lv只是武器 沒記錯你也是玩銀河的吧...我帶你到16好了=  ="
作者: yuip    時間: 21-9-2008 13:37
弓手技能有咩係唔洗學?
我學左招召喚bird下面果招
但係好似無咩用- -
作者: andy1213626    時間: 22-9-2008 19:01
弓系 除了秋風花翎箭 外 其他都有用
作者: 你的樂古好友    時間: 15-7-2010 21:49
樂古活動

第 53 帖

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart9cle138www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2