樂古Nakuz

標題: [大夏祭] 八月~九月中的1.5曲列表 (想玩百合水仙就入黎 [打印本頁]

作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-8-2012 07:52
標題: [大夏祭] 八月~九月中的1.5曲列表 (想玩百合水仙就入黎

4個月前有看過這個帖,或者9個月前有看過這個帖
都知道該日的1.5曲,是可以無需解禁就任玩。
你沒有百合水仙(アルストロメリア)?不要緊,等到當天1.5是百合水仙就可以了。
你怎知道哪一天1.5是百合水仙?看下面吧。

K記照顧到新接觸jubeat既玩家,可能因為未開晒歌而打唔到大夏祭既課題曲,開唔到歌,
所以未來一個半月既1.5曲將會全部都係果堆課題曲,當中包括
Special One、Shine On Me、
bass 2 bass、I'm so Happy、532nm、
あいのうた、Starlight Parade、
Shining Star、Prophet Vibe、polygon、GIGA BREAK、AREA 51、Devil Fish Dumpling、
Theory of Eternity、アルストロメリア
合共15首
順次序由8月1日開始為Special One,直至8月15日就是百合水仙(アルストロメリア),
之後8月16日會再loop多次,8月31日又會再loop多次。
再不明白的話就看wiki或者官網

簡單來說
想玩百合水仙既朋友(無論你打唔打算玩大夏祭都好)
可以捉緊8月15日 8月30日9月14日呢3個日子
果三日就係比你任打百合水仙既日子了

再另外,
假如各位有咩傳導曲係未有,亦都可以藉住相關既日子,
靠1.5曲系統去打一次果首傳導曲就可以了。

嗯 就是這樣
不過整篇文章最令我最注意的 就是1.5曲loop到去9月14日就完了
也就是說9月15日之後.......................
作者: 影之輪舞曲    時間: 3-8-2012 12:56
9月15號...Saucer暗示?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-8-2012 20:20
因為之前已經有消息話saucer係9月稼動

不過唔敢肯定係咪一到16號就即轉
始終個活動8月1號開始 岩岩好loop三次就係9月15號
所以有一兩日 甚至一個禮拜走棧都唔出奇
作者: danny仔仔    時間: 7-8-2012 20:33
係米1.5個d我打完就會永久有得再打???
同埋係米普通畫面stardard入去就可以揀到個首歌???
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-8-2012 20:58
Special One、Shine On Me、
bass 2 bass、I'm so Happy、532nm
あいのうた、Starlight Parade
Shining Star、Prophet Vibe、polygon、GIGA BREAK、AREA 51、Devil Fish Dumpling
Theory of Eternity、アルストロメリア

除左紅字既歌之外 其餘都係玩一次就永久解禁

至於紅字既歌...只可以話 你只可以係果幾日打
過左第二日就冇

另外 照道理只要你冇去錯日子
你揀歌果陣就一定搵到果首歌(除非部機冇update 不過可能性低)
再唔係就揀歌果陣 禁一下左上角個灰色方塊
再禁一下青色既チャレンジ楽曲 就會直接顯示果日既1.5曲比你揀

再不明白的話就等到你要開Riot of Color果陣再叫我吧 我可以幫你既
作者: danny仔仔    時間: 7-8-2012 22:48
原來要咁樣先開到ga....
今日我一直係咁按左同右搵極都係得新手個50首以內既歌
我明明上網開左APPEND TRAVEL D歌但係搵極都搵唔到囉
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-8-2012 22:54
APPEND TRAVEL既話應該得532nm用得著
照道理只要你上網開左首歌 你就應該會搵到首歌出黎
作者: danny仔仔    時間: 7-8-2012 23:09
我jubeat剩係玩左4鋪炸....剩係識較難度同setting個判定圖案...
一開始入錢個到有個box同standard揀我都係敢揀standard炸...因為個box好似要雙倍錢....
我都唔知有咩用....揀歌個度就真係剩係識按左同右揀...見到邊首好聽就開黎打....
不過好似得幾首好聽....都差唔多打晒....新手勁少歌呀
有時聽你地講marching可以開到新歌....我都唔知係咩亦唔識揀
random個個制我唔敢按....驚一按就RAN首9lv 10lv歌
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-8-2012 23:47
玩standard就得
box係要入雙倍既錢 不過都係玩3首歌 但係會比你3倍TUNE POINT(開歌用
根本唔會有人玩box

至於揀咩歌...除左玩課題曲之外
其餘時間都係覺得邊首好聽就玩邊首架啦
如果XG玩家玩jubeat既話 其實可以參考之前jubeatXG果個活動個list
裡面有講到XG同jubeat既共同收錄曲 可以參考下

(當然裡面講既LP加倍...其實已經完左好耐 你可以唔駛理

作者: danny仔仔    時間: 7-8-2012 23:56
但係我好似唔多覺見到如花....有特定要求先開到?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-8-2012 00:09
如花本身就有
不過個封面同XG果個唔一樣

(p.s. 圖片不是我來的 純粹上google搵返黎

作者: danny仔仔    時間: 8-8-2012 00:26
有d咁既事???等我聽日再去打下先=]
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-8-2012 18:23
同埋Icicles個封面都係有些少唔同之餘
音源都有唔同(GFDM果邊既結他4連音 係jubeat轉晒做琴聲

作者: danny仔仔    時間: 8-8-2012 22:12

我呢首係dmgf個邊都好少打..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-8-2012 22:46
老實講
呢首野無論係GFDM定jubeat我都好少打

同歌名一樣 好冷門
作者: danny仔仔    時間: 8-8-2012 23:03
老實講
呢首野無論係GFDM定jubeat我都好少打

同歌名一樣 好冷門
Torchic╳小火雞 發表於 8-8-2012 22:46

gag黎ga- - 好凍呀
首歌又唔好聽...好難會走去打
作者: Torchic╳小火雞    時間: 10-8-2012 00:53
sor

不過你玩完之後
係咪覺得jubeat真係一門好易上手既遊戲呢
你打GFDM可能打幾代都未上到lv9
但係玩jubeat上lv9 可以係幾個禮拜 甚至係幾日之內既事
作者: danny仔仔    時間: 10-8-2012 19:38
對於初玩音樂game既玩家黎講呢隻game算唔錯 起碼唔會咁易fail 我依加打左四日打幾首8lv歌都有差唔多八十萬分 遲啲先挑戰9lv:-) 我依加xg3打左二百幾次都仲係過唔到9以上 真係難太多了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 10-8-2012 20:09
所以話
jubeat一登場果陣 顧客對象就係未接觸過音樂遊戲既玩家
憑住眾多既版權曲 ok鬆既判定 簡單既玩法 容易合格等等既賣點
成功吸引左唔少玩家
然後藉住宜家已經有唔少jubeat玩家 就嘗試搞連動
吸引jubeat玩家去玩其他音樂遊戲 例如IIDX或者XG等等

嗯...上面只是個人猜測而已 絕對不敢說是事實
作者: danny仔仔    時間: 11-8-2012 04:22
所以話
jubeat一登場果陣 顧客對象就係未接觸過音樂遊戲既玩家
憑住眾多既版權曲 ok鬆既判定 簡單既玩法 容 ...
Torchic╳小火雞 發表於 10-8-2012 20:09

不過k記真係比佢成功左- -

另外..今日玩jubeat LV6第一首fullcombo
不過得95萬分{:1_4:} 太低perfect 仲諗住拎三條S

另外jubeat點marching人地???係米有機會打到傳染歌??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 11-8-2012 12:25

jubeat相比GFDM
反而冇咁著重「fullcombo」呢樣野
我記得我有歌997k都仲未fc 不過已經覺得好足夠

同埋順便講多樣野
你應該知GFDM個達成率係除左睇你per同great等等有幾多之外
仲會睇你最大combo數係幾多
不過jubeat冇呢樣野 你係前面甩一粒定中間甩一粒 個分數都係差唔多

================

另外matching呢...我唔知你講緊local matching定係選曲果陣個matching
前者既話 你入左錢拍完卡打完密碼
之後就會「welcome to jubeat copious」
然後就會聽到「information」 按NEXT
之後就會聽到「local matching」
呢個時候會見到右下角倒數緊
假如你想自己一個人玩 就禁落去
但係假如你想同隔離連機既話 就唔好禁落去
等倒數完之後就會倒數30秒 呢個時候其他人做返相同既步驟 就會連機架啦
然後就叫對方揀傳導曲比你打 你打完之後就會永久解禁果首歌
至於有咩歌可以傳 有咩歌唔傳得 可以參考返wiki
寫住「伝導可」 或者「伝導解禁曲」果堆都得架啦

後者既話
即係講緊揀歌果陣 有個藍色既正方 寫住「MATCHING lv1~3」之類既野
你再禁落去就會變成「lv4~6」「lv7~8」「lv9~10」「ALL」

呢個就係隨機亂入其他人等待中既對戰(當然歌曲就隨機抽選的了
玩MATCHING其中一個好處就係 你有可能會玩到你未開既歌
如果果首係傳導曲既話 咁你玩埋之後亦都會永久解禁果首歌

如果想玩大夏祭曲既話
玩EXT可以用MATCHING lv9~10呢個方法去抽
作者: danny仔仔    時間: 11-8-2012 22:23
jubeat相比GFDM
反而冇咁著重「fullcombo」呢樣野
我記得我有歌997k都仲未fc 不過已經覺得好足夠

同埋順便 ...
Torchic╳小火雞 發表於 11-8-2012 12:25

原來係咁...受教了~
作者: soneyiu.    時間: 12-8-2012 10:31
今個禮拜6去開bass2bass先@@
作者: danny仔仔    時間: 12-8-2012 22:00
話說今日我第一次試下marching...開7-8lv...即刻出左800nm比我
我入錢之前仲聽到隔離個人係度話求求你比首800我...
結果出左係我部機度@@
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-8-2012 22:08
話說今日我第一次試下marching...開7-8lv...即刻出左800nm比我
我入錢之前仲聽到隔離個人係度話求求你比首800我...
danny仔仔 發表於 2012/8/12 22:00

見到呢句我笑左

所以話matching係好物黎
雖然係需要d運氣

不過假如想係GFDM玩既話就真係老老實實 開左先得
作者: danny仔仔    時間: 12-8-2012 22:21
見到呢句我笑左

所以話matching係好物黎
雖然係需要d運氣

不過假如想係GFDM玩既話就真係老老實實 開左先 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-8-2012 22:08

依加開到第4首炸....
依加玩jubeat幾乎三首都開marching...睇下有無機會中傳染歌
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-8-2012 22:47
第四首即係RePrice...嗯...
即係話第五首你就麻煩d
要開B2B啦、I'm so Happy啦、532nm啦...
作者: soneyiu.    時間: 12-8-2012 23:03
咩係matching?reprice?
全部唔明- -"
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-8-2012 23:12
咩係matching?reprice?
全部唔明- -"
soneyiu. 發表於 2012/8/12 23:03

matching請自行看#21

至於RePrice 正名應該為RePrise
大夏祭裡面既其中一首新曲

作者: soneyiu.    時間: 12-8-2012 23:15
matching請自行看#21

至於RePrice 正名應該為RePrise
大夏祭裡面既其中一首新曲
...
Torchic╳小火雞 發表於 12-8-2012 23:12

原來可以咁樣開歌- -"
作者: danny仔仔    時間: 12-8-2012 23:19
第四首即係RePrice...嗯...
即係話第五首你就麻煩d
要開B2B啦、I'm so Happy啦、532nm啦... ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-8-2012 22:47

532nm我上網開左
bass 2 bass同so happy就真係要搵人幫手啦~
作者: soneyiu.    時間: 12-8-2012 23:21
我上網開歌差jomanda
i'm so happy有好心人傳左比我a"a
諗住今個禮拜6去開bass2bass
作者: danny仔仔    時間: 12-8-2012 23:26
我上網開歌差jomanda
i'm so happy有好心人傳左比我a"a
諗住今個禮拜6去開bass2bass ...
soneyiu. 發表於 12-8-2012 23:21

我都係靠人算啦.....我唔係日日都玩得
好難靠1.5個個mode日日去開歌
作者: soneyiu.    時間: 12-8-2012 23:28
我都係靠人算啦.....我唔係日日都玩得
好難靠1.5個個mode日日去開歌
danny仔仔 發表於 12-8-2012 23:26

同你差唔多
班fd又唔會去開歌
又唔係成日得閒去玩1.5開歌

都係要靠好心人開歌/.\
作者: danny仔仔    時間: 12-8-2012 23:30
同你差唔多
班fd又唔會去開歌
又唔係成日得閒去玩1.5開歌

都係要靠好心人開歌/.\ ...
soneyiu. 發表於 12-8-2012 23:28

不過我超慘....我班fd都係玩開xg的
無人玩jubeat的...所以開歌只可以靠三唔識七個d...
作者: soneyiu.    時間: 12-8-2012 23:33
不過我超慘....我班fd都係玩開xg的
無人玩jubeat的...所以開歌只可以靠三唔識七個d... ...
danny仔仔 發表於 12-8-2012 23:30

haha~咁你又係慘d
我班fd係剩係玩jubeat的
作者: danny仔仔    時間: 12-8-2012 23:37
haha~咁你又係慘d
我班fd係剩係玩jubeat的
soneyiu. 發表於 12-8-2012 23:33

咁你r歌應該容易好多啦~
作者: soneyiu.    時間: 12-8-2012 23:39
咁你r歌應該容易好多啦~
danny仔仔 發表於 12-8-2012 23:37

我係比人r個個
次次都係我r完d好心路人
跟住佢地就黎r我歌
作者: danny仔仔    時間: 12-8-2012 23:45
我係比人r個個
次次都係我r完d好心路人
跟住佢地就黎r我歌
soneyiu. 發表於 12-8-2012 23:39

笑了....佢地唔係玩得耐過你ga咩??
作者: soneyiu.    時間: 12-8-2012 23:45
笑了....佢地唔係玩得耐過你ga咩??
danny仔仔 發表於 12-8-2012 23:45

我同佢地一齊開始玩的
作者: danny仔仔    時間: 12-8-2012 23:50
我同佢地一齊開始玩的
soneyiu. 發表於 12-8-2012 23:45

原來係咁....我係出左個大夏活動先玩炸
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-8-2012 23:52
大夏祭活動真係拉左唔少玩jubeat既人去玩GFDM
亦都拉左少量玩GFDM既人去玩jubeat
我諗Danny大過左個活動之後都唔會再玩jubeat架啦(茶
作者: soneyiu.    時間: 12-8-2012 23:55
我諗Danny大過左個活動之 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-8-2012 23:52

其他音樂game睇到我眼花 都唔知點玩- -"
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-8-2012 23:56
所以亦都有人係選擇剩係玩jubeat
你咁樣諗都係正常既(拍肩
作者: danny仔仔    時間: 13-8-2012 00:01
我諗Danny大過左個活動之 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-8-2012 23:52

都唔會既....如果有時候等xg可能會玩一兩場囉....
但係一定唔會煲...

其他音樂game睇到我眼花 都唔知點玩- -"
soneyiu. 發表於 12-8-2012 23:55

其實大部分音game都似dmgf個隻譜 如IIDX POP'N 太鼓就變左橫向....但係都係有判定線的
但係jubeat都係無....所以jubeat算係另類音game
睇唔慣其他音game譜好正常
但係我地呢d玩開dmgf睇慣左判定線....所以玩其他同類既game都比較易上手
jubeat就因為本身就易玩...所以唔成問題
但係你地玩左比較易玩既jubeat先....再玩其他音game就一定會覺得苦手
作者: Torchic╳小火雞    時間: 13-8-2012 00:15
同樣道理
我都一樣唔會煲XG
作者: danny仔仔    時間: 13-8-2012 00:25
同樣道理
我都一樣唔會煲XG
Torchic╳小火雞 發表於 13-8-2012 00:15

都係玩下就算啦...如果無出黎做野搵錢都幾難有本錢打
係呢...火雞大你幾歲呀??
作者: enttyes    時間: 13-8-2012 10:02
都係玩下就算啦...如果無出黎做野搵錢都幾難有本錢打
係呢...火雞大你幾歲呀?? ...
danny仔仔 發表於 13-8-2012 00:25

呢個係一個好深奧既問題..
    你睇佢個人資料就睇到了xd
作者: danny仔仔    時間: 13-8-2012 11:16
呢個係一個好深奧既問題..
    你睇佢個人資料就睇到了xd
enttyes 發表於 13-8-2012 10:02

係wo XDDD
作者: Torchic╳小火雞    時間: 13-8-2012 11:48
呢個的確係一個好問題

(原來我打街機都打了6年了 雖然頭3年幾乎係間唔中打下一兩鋪咁
作者: danny仔仔    時間: 13-8-2012 13:30
呢個的確係一個好問題

(原來我打街機都打了6年了 雖然頭3年幾乎係間唔中打下一兩鋪咁 ...
Torchic╳小火雞 發表於 13-8-2012 11:48

你未16就開始打??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 13-8-2012 20:02
16 17 18 19 20 21
咦 睇黎我得五年多少少 計錯數

我記得我16冇耐之後就入去了
作者: soneyiu.    時間: 13-8-2012 22:51
我一個月之前以為機鋪係個d好多飛仔係到
食晒煙 講晒粗口既地方- -"
直至有日比個fd拉左入機鋪玩左場jubeat
就愛上左jubeat
作者: Torchic╳小火雞    時間: 14-8-2012 00:49
睇你去邊度je
個人經驗 冇煙既地方 雜人都會少好多
只要係有煙 再加上燈光不足 係會比人一種好雜既感覺
作者: danny仔仔    時間: 14-8-2012 01:42
睇你去邊度je
個人經驗 冇煙既地方 雜人都會少好多
只要係有煙 再加上燈光不足 係會比人一種好雜既感覺 ...
Torchic╳小火雞 發表於 14-8-2012 00:49

同意.....有煙係比較雜...得d呀叔係度玩金幣game

我記得我16冇耐之後就入去了 ...
Torchic╳小火雞 發表於 13-8-2012 20:02

我16前就跟fd去睇人玩(係門口)
16之後就入去嚕.....不過一開始係玩gundum先
後來個fd打鼓我先跟佢玩....不過因為想連機最後就揀左gf(V4開始打)
一打就6年嚕...頭4年無入卡玩...銀星出身=]
出左V7先開始入卡...所以一打就上一千分
話說其實張卡係個fd係機鋪執到
又比佢撞到密碼就送左比我....
一用就用左咁多年- -
作者: bennyyam0614    時間: 14-8-2012 02:58

我記得我16冇耐之後就入去了 ...
Torchic╳小火雞 發表於 13-8-2012 20:02

我17差唔多18先入去q_q
作者: danny仔仔    時間: 14-8-2012 03:01
我17差唔多18先入去q_q
bennyyam0614 發表於 14-8-2012 02:58

有人帶係唔同既
作者: lll161616    時間: 14-8-2012 07:42
16歲第一次係打頭D- -
作者: enttyes    時間: 14-8-2012 11:12
其實我小六升中一果陣已經入過機舖打機
冇記錯果陣係挽頭D2同埋滑板..仲有越南大戰~
作者: danny仔仔    時間: 14-8-2012 11:26
其實我小六升中一果陣已經入過機舖打機
冇記錯果陣係挽頭D2同埋滑板..仲有越南大戰~ ...
enttyes 發表於 14-8-2012 11:12

無比人捉咩???
作者: 六神綱    時間: 14-8-2012 14:20
我未夠稱都已經入左機鋪(大約15

第一次玩的都唔係好記得,總之唔係jubeat

講真,o係機鋪我有玩/試過好多野,音樂,賽車,card對戰,但有d連掂都未掂過
作者: enttyes    時間: 14-8-2012 14:39
無比人捉咩???
danny仔仔 發表於 14-8-2012 11:26

點會比人捉~
    果d係傳說中既兒童機舖
    16歲以下先比入a_a
    不過間野係中一末期果陣汁左了....(個名叫rocky[深水埗的])
作者: hosum2007    時間: 14-8-2012 16:17

話說... 我12歲就開始入機舖(16+ )鳥...

個陣時生得高A_A

加上個樣又早熟Orz

所以冇人check 到我...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 14-8-2012 19:16
12歲就生得高 真好
不過我夠16歲之前都仲係覺得機鋪係一個好雜既地方黎
再加上細膽 所以唔敢入去
作者: danny仔仔    時間: 14-8-2012 20:00
12歲就生得高 真好
不過我夠16歲之前都仲係覺得機鋪係一個好雜既地方黎
再加上細膽 所以唔敢入去 ...
Torchic╳小火雞 發表於 14-8-2012 19:16

我都係呀 覺得打機個啲都係飛仔
作者: soneyiu.    時間: 14-8-2012 22:06
我都係呀 覺得打機個啲都係飛仔
danny仔仔 發表於 14-8-2012 20:00

一個月前同你一樣諗法
作者: danny仔仔    時間: 15-8-2012 01:48
一個月前同你一樣諗法
soneyiu. 發表於 14-8-2012 22:06

你岩岩十六???
作者: soneyiu.    時間: 15-8-2012 08:53
你岩岩十六???
danny仔仔 發表於 15-8-2012 01:48

今年17
作者: enttyes    時間: 15-8-2012 09:53
其實我夠16歲果陣都冇乜點入機舖
反而係17歲先開始再入去挽
作者: soneyiu.    時間: 15-8-2012 13:17
我17歲第一次入..

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart9cle138www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2