樂古Nakuz

標題: 無界煉獄(介紹,心得,攻略) 新增水路原地復活 [打印本頁]

作者: 傻乂小風    時間: 16-1-2014 20:16
標題: 無界煉獄(介紹,心得,攻略) 新增水路原地復活

玩了這個模式數天 也掌握到不少技巧 希望以下的分析對大家有用

首先是模式介紹:
新模式分日和夜時段
日間時段為 人類活躍時間 殭屍能力較弱
夜間時段則為殭屍活躍時間 能力大幅提升 腎上腺及回血速度提升
夜間時段殭屍不會死亡 被擊倒後會原地重生 無視精準射擊技能
夜間時殭屍隨機變為魔王 血量提升及有特別技能
由夜間再變日間時人類會獲補給彈藥及炸彈一顆
場內特定位置出現補給槍械,包括as50,mg3,雙子銀狼,闍影獵人等

人類方面:
內置基因藥水 可以跳得更高
一開始可買2個炸彈(可買煙霧,閃光)
擁有多少腎上腺 代表攻擊提升多少%
如圖左中下方
按5鍵可使用飛腳把殭屍踢飛

按2下前制可使用疾跑 會消耗腎上腺
[attach]1038284[/attach]

當腎上腺到30時可使用精準射擊
[attach]1038285[/attach]

殭屍方面:
每種殭屍有2種不同技能
一種是按右鍵發動
另一種是按實2下前方方向鍵
按實2下前方向鍵會慢慢消耗腎上腺

鐮骨傑森
[attach]1038286[/attach]
技能:
爬牆(跳一次消耗10腎上腺)
狂奔(跑得更快)

血色丹娜
[attach]1038294[/attach]
技能:
大跳躍(每次消耗60腎上腺)<<<用來破高空龜點
隱身(非常實用,比屍2,3的沙拉透明度更低)
你能看到圖片中女屍的位置嗎?
[attach]1038295[/attach]

重錘沃克
[attach]1038296[/attach]
技能:
地震(每次消耗25腎上腺) 能震開人類
前沖格檔(大量提升防禦力前進)<<<破平地龜點非常實用
[attach]1038297[/attach]

狂魔帝斯
[attach]1038307[/attach]
技能:
前沖(提高速度及防禦)
火箭推進器!!!(跳起後於空中高速前進 每次消耗20腎上腺)

----------------------------分隔線----------------------------------

以下是攻略及心得
守點攻略(針對多人場) 前題是人要夠多
新場推薦守點:

2條路的地下水渠
[attach]1038298[/attach]

cafe
[attach]1038299[/attach] [attach]1038300[/attach]

24-T store
[attach]1038301[/attach] [attach]1038302[/attach]

24-T store內置有逃生通道 按紅色按鈕即可開門

注意:cafe跟24-T store旁邊建築物有耐久度 會被殭屍破壞

意大利後巷
公寓內廳
[attach]1038303[/attach]

倉庫火拼
這個不解釋 你懂的

另外提供一些玩時候的小貼士

建議槍械:
所有機槍及爆炸性武器
e.g MG3,火神 所有balrog系列武器
多彈為佳

還有是 炸彈!!!
炸彈的攻擊力大幅加強
殭屍被炸到要害可被扣大約1000血

其次是建議當人類時留腎上腺
當夜晚再轉天亮時才開精準射擊 這時殭屍更易被打倒!
因為天亮時殭屍是不能回血的!!!
還有精準射擊定必判斷頭部 即使用小刀過去劈都會判為頭部

夜晚殭屍不會死亡 還會原地重生
由於殭屍需時復活
建議把殭屍擊倒後過去起飛腿 可以把屍體踢離身邊
不過起飛腿瞬間大約1秒時間人類不能移動
代表你踢不中 你很大機會下秒GG
[attach]1038304[/attach]

順帶一提
殭屍要蹲的地方無法復活
會被系統判定為沒有站立位置要從其他地方復活
所以人類龜在要蹲的地方會有優勢
不過當你在水路快死的時候 不停按跳
因為停留在空中 所以可以在水路中原地復活

最後是場內補給槍枝
當你看到場內有補給槍械時
撿起它會變為你自身的槍械
打個比喻 假如我擁有MG3 +8
我撿起地下的MG3會變成我自己+8的槍
未撿前:
[attach]1038305[/attach]

撿起後:
[attach]1038306[/attach]

總結:
新模式一但多人殭屍的勝率非常高
如果把遊戲時間設為4分鍾 基本上人類沒有勝算
因為加長了黑夜時段
作者: 血映雪    時間: 16-1-2014 20:35
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: ZoMble乂幻月    時間: 16-1-2014 22:08
雖然冇睇哂,但俾左支持先
作者: HC_Leung    時間: 16-1-2014 22:55
個隻魔王係第四種殭屍
有名的, 叫 狂魔帝斯
火箭推進器!!!(跳起後於空中高速前進 每次消耗15腎上腺) <-- 應該係20?
前沖 <- 高速,高防禦, 高抗擊退性
作者: akira_a    時間: 16-1-2014 23:19
讚X100000!
6技真係要睇時間開,次次日間開完都爆唔到頭 ORZ
作者: 倉井影    時間: 17-1-2014 01:09
回復 2# 血映雪

其實呢, 你覺唔覺得你自己好煩 LOL
作者: 倉井影    時間: 17-1-2014 01:11

回復 4# HC_Leung

好心你勸一勸你個朋友啦

做人呢, 一係就唔好做, 一做就做D有建設性既野
一D損人不利己既傻豬小朋友行為, 真係不如慳返吧。
作者: 血映雪    時間: 17-1-2014 06:54
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 倉井影    時間: 17-1-2014 08:58
回復 8# 血映雪

其實係你誤會姐。
呢個係攻略帖黎。講返隻game吧。
有咩其他野要詳細講既,就PM我吧。
作者: 傻乂小風    時間: 17-1-2014 10:03
個隻魔王係第四種殭屍
有名的, 叫 狂魔帝斯
火箭推進器!!!(跳起後於空中高速前進 每次消耗15腎上腺)  ...
HC_Leung 發表於 16-1-2014 22:55

我都不知道 因為我沒經常被選做狂魔

BTW 順便修改一下錯字及內容吧
順便再加一下建議槍械
作者: HC_Leung    時間: 17-1-2014 23:07
你兩個真係...
我唔想再做中間人

**** 該帖被屏蔽 ****
血映雪 發表於 16-1-2014 20:35

你明知有人釘住你,有啲說話就唔好講得咁明顯啦
用第二啲方法,例如... 反白?
不過都係收斂啲啦

回復  HC_Leung

好心你勸一勸你個朋友啦

做人呢, 一係就唔好做, 一做就做D有建設性既野
一D損人不利 ...
倉井影 發表於 17-1-2014 01:11

你當佢冇到好唔好? 佢又冇犯版規
當佢成功挑起罵戰/犯版規你先理佢啦
畢竟大家都有言論自由的

回主題
我都不知道 因為我沒經常被選做狂魔

BTW 順便修改一下錯字及內容吧
順便再加一下建議槍械 ...
傻乂小風 發表於 17-1-2014 10:03

我評唔到分, 不過都俾左個支持你
作者: 好人c    時間: 18-1-2014 01:43

無界煉獄"精準射擊"跟殭屍異變和殭屍英雄的"精準射擊"完全不同
係將所有攻擊判定強制改為胸部再乘3倍傷害(腎上腺素加成會重疊 即最高6倍)

所以無界煉獄是不存在[attach]1038428[/attach](即不可能完成每日任務"殺手的條件")      

只有永久擊斃[attach]1038429[/attach](完全同頭無關係 唔明睇下邊張龍砲圖)
[attach]1038431[/attach]

作者: ZoMble乂幻月    時間: 18-1-2014 01:57
回復 12# 好人c

唔該哂,岩岩重諗緊無界煉獄精準射擊既傷害,係正常既幾多倍
    BTW 開精準再打頭,傷害係咪一樣
作者: 倉井影    時間: 18-1-2014 10:05

回復 11# HC_Leung

我只係將一啲唔應該出現係樂古攻略帖既野屏蔽姐。
唔係言論自由既問題, 係恰唔恰當既問題
而且係佢太敏感喇 LOL
作者: 好人c    時間: 18-1-2014 15:56
回復  好人c

唔該哂,岩岩重諗緊無界煉獄精準射擊既傷害,係正常既幾多倍
    BTW 開精準再打頭,傷害 ...
ZoMble乂幻月 發表於 18-1-2014 01:57

開精準全算打胸  所以9射就得  打頭哂心機

另外 此模式打頭傷害比其他模式低一半

例如M95屍3射頭一下1000   黎到屍4只有500

所以用AS50\M95\隼雷還不如用機槍掃射

(唔知點解會幾句話成日自己合成一行  所以我空多幾行)
作者: 血映雪    時間: 18-1-2014 19:30
所以用AS50\M95\隼雷還不如用機槍掃射
好人c 發表於 18-1-2014 15:56

這是不是原廠想限制一下某些神器的威力, 以達至儘量的平衡?

另外我有個問題想問問資訊大師, 隼雷輸出不如機槍...
那麼電鋸的擊退會不會被飛毛腿取代?
作者: HC_Leung    時間: 18-1-2014 19:36

回復 16# 血映雪

踢腿當殭屍低於100血時好似唔會扣血(唔知係邊度見過 )
而且踢腿的擊退好像還不如電鋸
作者: ZoMble乂幻月    時間: 18-1-2014 21:09
回復 17# HC_Leung

錯 係1000血
    100血係踢腿既傷害
作者: 傻乂小風    時間: 18-1-2014 21:42
回復  HC_Leung

錯 係1000血
    100血係踢腿既傷害
ZoMble乂幻月 發表於 18-1-2014 21:09

唔係WOW
我同FD試過係100血留下踢唔死
1000血咁多緊係踢落去會扣啦
作者: 好人c    時間: 18-1-2014 22:50
回復 16# 血映雪

不如電鋸   而且蹲下不能用
作者: ZoMble乂幻月    時間: 18-1-2014 23:16
唔係WOW
我同FD試過係100血留下踢唔死
1000血咁多緊係踢落去會扣啦
傻乂小風 發表於 18-1-2014 09:42 PM

我係睇官網所講既,我自己就冇測試過
作者: 傻乂小風    時間: 19-1-2014 10:43
仲有閃光彈煙霧彈可加上
ngtiki 發表於 18-1-2014 23:36

寫左好耐-.- 你睇唔到咩 囧
作者: alex159478236    時間: 19-1-2014 11:25
基本上個模式都算唔錯
只係唔鐘意佢個買槍選單同人類個疾跑技能按法
作者: ngtiki    時間: 19-1-2014 20:28
寫左好耐-.- 你睇唔到咩 囧
傻乂小風 發表於 19-1-2014 10:43

SORRY我眼殘看不到他們用途例閃光會彈飛
作者: 傻乂小風    時間: 19-1-2014 21:09
SORRY我眼殘看不到他們用途例閃光會彈飛
ngtiki 發表於 19-1-2014 20:28

閃光彈會彈飛的嗎? 我只看到有人用煙
不過我見到人類好像是扔過一樣東西在地上會範圍性展開一個圓環
不知是否閃光
有空測試一下
作者: ngtiki    時間: 22-1-2014 18:33

回復 25# 傻乂小風

巴哈 的片
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=G2SsnV5yKIk#t=21[/youtube]http://www.youtube.com/watch?v=G2SsnV5yKIk#t=21
作者: lagho123    時間: 22-1-2014 20:29
閃光果D我以為自動補....原來係自己買--
水路果個空中復唔會卡住?復左都係蹲?
+8果個未試過....下次試下
不過呢個模同C3好似...都有英雄...只係彊屍果邊...
機率應該一樣--?
作者: 傻乂小風    時間: 22-1-2014 21:30
閃光果D我以為自動補....原來係自己買--
水路果個空中復唔會卡住?復左都係蹲?
+8果個未試過....下次試下
不 ...
lagho123 發表於 22-1-2014 20:29

呢方面唔清楚
不過我唔太認為戈隻係屍英雄
因為個人認為仲廢過普通屍
水路戈個唔會卡 已經試左
作者: lagho123    時間: 22-1-2014 21:42
回復 28# 傻乂小風

我認為既原因都係因為隨機簡...   我做過得2次....仲要唔識玩果時--唔識用個技..
  純粹以為係爬牆屍既終極版...變左爬5次...爬/跳得高左..
   直到新模第3.4日先知個技點用...
作者: lagho123    時間: 23-1-2014 17:05
加8果個我點解唔得..AS50.MG3果D牌試左...
把散都係變唔到+8..
係咪關強化果個數值事?
例如把散最高1連發...我既AS502連發以上換唔到?
作者: HC_Leung    時間: 23-1-2014 17:12
加8果個我點解唔得..AS50.MG3果D牌試左...
把散都係變唔到+8..
係咪關強化果個數值事?
例如把散最高1連發 ...
lagho123 發表於 23-1-2014 17:05

唔係, 係你本身有冇把槍
例: 你自己倉庫有: AS50 (+8橫鋼),  UTS15 (+5)(10日), 沒有MG3
那你在遊戲中撿到的 AS50會是+8橫鋼, UTS15會是+5, MG3 會是原版(+0)
作者: lagho123    時間: 23-1-2014 20:39
回復 31# HC_Leung

....仲以為可以整把自己冇既槍+8...    C4睇黎冇基因先會玩...
作者: ZoMble乂幻月    時間: 23-1-2014 22:31
回復 29# lagho123

我認為做屍BOSS好大可能同殺數有關
    近排玩左都有幾百場屍4
    淨係岩岩出屍4玩既第一場,先做左一次四手
    初初以為係關簡邊隻屍事,但似乎又冇關係
    我玩果幾百場屍4,同一共通點係殺數/傷害都係頭3
    所以我懷疑係殺數/傷害數低既新手先有機會做四手
作者: HC_Leung    時間: 23-1-2014 22:54
回復 33# ZoMble乂幻月

果隻殭屍英雄...
除非係殭屍王
如果唔係都冇咩用, 好低血
作者: lagho123    時間: 23-1-2014 23:24
回復 33# ZoMble乂幻月

咁又有可能--C4仲多左右下果個殺數同傷害數..   可能真係靠呢2個黎決定
作者: ZoMble乂幻月    時間: 24-1-2014 00:09
回復 34# HC_Leung

可惜我冇機會試
作者: 傻乂小風    時間: 24-1-2014 11:11
回復  ZoMble乂幻月

果隻殭屍英雄...
除非係殭屍王
如果唔係都冇咩用, 好低血 ...
HC_Leung 發表於 23-1-2014 22:54

到左夜晚好似無分屍唔屍王
係咁加血
作者: HC_Leung    時間: 24-1-2014 19:51
到左夜晚好似無分屍唔屍王
係咁加血
傻乂小風 發表於 24-1-2014 11:11

我做過一次得個5千血
作者: zenith710    時間: 26-1-2014 20:07
好帖
難得仲有啲咁有心嘅帖!
作者: 746g12    時間: 30-1-2014 10:36
人類好難win
作者: 297`    時間: 31-1-2014 17:17

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart9cle138www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2