打印 上一主題 下一主題
收起左側

AOC兵種相剋 - 國家特權 - 秘技 - 觸事名稱解說

Originally posted by 即用即棄帳9 at 2006-8-20 23:11:
科占仔果特殊科技係+6攻 vs步兵!咁都唔知!仲有咁基本都可以+成30分!好波!真係
世態炎涼
Originally posted by 死黑 at 2006-6-19 15:40:
拜占庭聖騎兵     攻擊 步兵系+10 (+後勤+6)
精銳拜占庭聖騎兵   攻擊 步兵系+12 (+後勤+6)
回復 支持 反對

原帖由 【peter^^】 於 2006-11-16 05:34 發表
兵堡xx可打xx果度做得唔錯
有冇諗過加進化論xx可打xx呢?
e.g:精條可打亨利

第一:我唔玩進化論
第二:由於我唔玩進化論,所以唔識進化論裹面d野

總結:唔會打
回復 支持 反對

回復 #69 左輪手指 的帖子

即日本武士 攻擊 其他城堡兵會有加成
回復 支持 反對

原帖由 alesnow 於 27-10-2007 22:57 發表
樓主好呃分喎
d野仲有錯喎
精聖騎對所有剋騎加乘-16 你唔會唔知掛? 所以重駱駝係有+2
而聖騎係-12 所以重駱駝+8
仲有精菘武對建築+3
同埋精象係範圍攻而唔係後勤
呢幾個一試見知

而兵堡...蒙一定輸馬
個人認為...塞除左條 阿 日之外贏哂

抱歉,我完全唔明你講緊些甚麼
精聖騎對所有剋騎加乘-16 ?
精聖騎任何對所有剋騎?精聖騎是被攻擊者?還是攻擊者?
剋騎?指甚麼單位?
加乘-16 ?扣定加?
所以重駱駝係有+2 而聖騎係-12 所以重駱駝+8 ?攻擊者還是被攻擊者?
你話精戰象的攻擊係範圍攻擊而不是後勒效果
那精戰象的攻擊是一整格或幾格?還是自身周圍?
至於你話塞除左條 阿 日之外贏哂,我如果是波斯
回復 支持 反對

回復 #93 alesnow 的帖子

本人先在此對自己的錯誤及各位會員說一句 抱歉
本人已經離開接近AOC多日,無心研究AOC,故造成今日的錯誤,再說一句抱歉

火槍加乘確實是我自己計算的
而你講到衝車的160箭防,又令我想到令一件事
假設A士兵的近防/遠防也是4,而B士兵的攻擊力是5
B攻擊A是扣1血,此處已經沒有出現相剋的情況
但如果A士兵研發了兵工廠的科技,近防及遠防也是 4+4
那在此情況是否有相剋,我相信沒有
可能是AOC本身設定了 最低扣減量,所以我才把火槍兵的攻擊加乘列出是+1

個人主義 那裹,我只是指買賣文章那處,不是指兵堡
如果令到你誤會的話,希望你不要介意

如果本人再有任何錯誤,歡迎閣下再次來臨糾正錯誤
確實的,在本論壇AOC區中已沒有再像閣下般對AOC熱心的人
回復 支持 反對

回復 #97 leo1234 的帖子

你不如話製造AOC有得玩秘技果個人好狗
你不如話玩秘技果個好狗
你不如話開場允許同秘技果個好狗

拜託說話前想清楚
回復 支持 反對