查看: 6209|回復: 55
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] 第一次寫喪屍故事..可能唔好...但多多支持....(已更新第五集)

第一集:1樓
第二集:10樓
第三集:20樓
第四集:32樓
第五集:38樓

2008年中,從太空中墜下一顆直徑一米的隕石,正正墜落在香港的土地上,病毒...就從這隕石中散發出去

而世界的改變...也因為這一次的事件...而令地球的命運改變~~~

我叫丫宗,,,今年16歲...平時鐘意上網打機...

汪..汪汪...

我:妖...幾點丫...樓下村屋d狗係到叫春咁吠..煩到死......
當我打算再訓既時候...訓極都訓唔著...
再望下床邊既鐘...十點三十三分...
起身後...刷牙仔...洗下臉...
打開電腦...打算上網既時候...
發生左好驚人既畫面......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
網頁上竟然彈出
無法顯示網頁...
我:我頂...yahoo好耐都冇死過網架啦wo
然後我再上其他網頁...一樣無法題示網頁
之後就打去上網公司...無人接聽...
shit....

當我冇野做時...打開電視...畫面一直只有藍屏....
我一直只諗住天線鬆了...但整左好耐...都係藍屏.

我: 我頂佢個肺丫....電腦又壞  電視又壞.....落街買野食算了...

差不多十一時半...我拿好了銀包..電話...門口....

當我落到街時...一個人都冇.....好奇怪...連d巴雞斯達細路都唔見...(ps.佢地成日都周街游盪破壞)

我心諗...快快手買完番屋企算.......

五分鐘後...我行到商場....發現了好驚人既事........

成地都係血漬...我當時唔知咩事...

好驚好驚...連野食都唔買..跑左番屋企.......

當我番到屋企時...既刻lock好門....

係到諗岩岩到底咩事....呆滯左成十分鐘後......

我囉出我部電話...打比我d朋友....

打左比全部朋友,,,只有一個接聽...

而當我得知仲有人係到時...我個心都定d...

佢叫 丫宜 ..身材同樣貌當然不錯的...我自己都非常鐘意佢...

丫宜就住我樓下...

然後...我同佢講我岩岩落街見到既事...

我:喂
丫宜:喂..搵邊位??(好清楚咁聽到佢係比我打去而醒的)
我:我係丫宗呀~
丫宜:丫宗???有咩事??
我:冇...見你係到..我個心都定o的
丫宜:你講咩呀...我都唔明你講咩既..
我:我岩岩落街...一個人都見唔到..去到商場..仲見到.....好多血係到...
丫宜:你發燒嗎???邊會發生咁既事.
我:我講真架...信我啦.
丫宜:咁姐係發生左咩事..
我:我唔知到...不過商場有好多血漬..一定發生左d事...你屋企有冇人係到??
丫宜:我屋企冇人係到...丫爸同丫媽都番左大陸...
我:不如你上黎我屋企...睇下點先...好冇?
丫宜:上你屋企???都唔知你講既野係唔係真...你係唔係想昆我上你屋企架..
我:唔係丫..你信我啦....
電話中傳出...啪啪啪...
丫宜:等等..有人拍門...我去睇下邊個先......
突然電話中傳出好大聲既尖叫.......
我一直對住電話...一直叫丫宜...丫宜...

可惜都冇聽...只係聽到佢既咸聲......

本來我諗住衝落去睇下咩事....但我突然諗起係商場既一幕...

我回頭入房...拿起我老豆珍藏既日本刀...

帶埋key...出門口...鎖好門後...向住丫宜既屋衝落去.....

下集:英雄救美

小弟第一次創作.......寫得唔好既好對唔住啦.......1~2日更新一次

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
邪風仔 + 15 原創/內容精彩 加油~

查看全部評分

回復

支持!!!!樓主加油
回復 支持 反對

d野好創新
唔係d好悶既喪屍故仔
樓主+油@_@
我好鍾意樓主既
發生左好驚人既畫面......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
網頁上竟然彈出
無法顯示網頁...
[[tyjp-5-12]] [[tyjp-5-12]]
回復 支持 反對

幾正wo 十卜樓主 +油
回復 支持 反對

英雄救美a_a
我鍾意a_a
回復 支持 反對

但係我覺得好多粗口呀.....
回復 支持 反對

作得唔錯bor....有新意..我鐘意~~~+油
回復 支持 反對

我都唔知你講咩!!!
不過!!我認為有小小搞笑!
回復 支持 反對

希望可以更新快d,你入面個主發生的事好像20日後剛剛好始果時禁
回復 支持 反對

我:有冇事??有冇邊到受傷?
丫宜:冇....冇.....
我:唔洗驚...我想知到底而家發生咩事...
丫宜:我.....都...唔唔...知....
我:我打比我d fd  ,得你一個聽ja...
丫宜:咁我地而家點??
我:我都唔知...不過岩岩個人比我殺左...
丫宜:你殺左人???
我:係....我....我殺左人...而家點算...
丫宜:......
我:唉...不過岩岩佢好似聽唔到我講咩..我叫佢停又唔停..我仲見到...佢個口....有人既手指..
丫宜:嗚...唔好再講...
我:好好好...我唔講..唔好喊啦..我心痛架.....係呢  你屋企有冇可以用黎攻擊既野?
丫宜:攻擊既野...菜刀果d...岩唔岩.....
我:都用得....囉哂出來先....
丫宜:恩

佢行左入廚房..拿哂d可以攻擊既野...

我:就只有依d?
丫宜:係...
我:好...而家...要....要......係啦...而家要食物...儘量囉d放得耐既野食
丫宜:等等...

佢又入左廚房...拿哂d乾糧...
當然..我周圍睇緊有冇d有用既野可以拿...
然後...我叫左佢拿一個大既袋...
放哂d武器..食物....去袋到..
準備出去...去我屋企...
我先係門口隻眼到望清楚...睇左成分鐘後
確定安全...背上個袋...同丫宜講好...一開門後...即刻衝上我屋企....
然後我問丫宜準備好未...佢話準備好...

我就拖住丫宜既手....感覺好溫暖xdd...

一打開門...我地應聲彈出...仲快過馬場d馬...用左不足2分鐘...衝到番去我屋企...
打開門後...當我地入左去之後...我就即刻關門...
丫宜就坐係sofa到...一路大口大口咁吸氣...好明顯..佢係冇做運動...
但又唔見肥...我鐘意....i like it...
然後...我放低個袋...從門口隻眼到望下....5分鐘後...我放心...因為見唔到門口有任何人.....
我就行入屋...關哂所有既窗...除左大廳既氣窗外...
我就囉哂屋企既武器出來...仲有食物...
成台都係.d武器..食物...既然有武器..食物...仲差一樣野...水源....
好在...屋企仲有3箱蒸餾水係到(因為我細佬有個怪習慣..佢飲清水時只係會飲蒸餾水..
媽子都奈佢唔何...只有買定幾箱比佢飲)

然後我問丫宜: 想唔想食野...
丫宜:好.
然後我就煮左小小野食...因為平時我都鐘意煮野食..所以唔會差得去邊...
跟住...我地食飽飽既時候

我同丫宜點算好d武器..食物..蒸餾水...撿拾同點算好既時候...
已經九點幾了...
跟住...我就入廚房...再煮野食...
美味既海鮮大餐....佢放心咁大食..清蒸大閘蟹...
我見佢食得好開心咁...我都非常開心...
而且一路食一路傾計..完全忘記左岩岩發生既事...
然後...我地2個食哂d海鮮後...
我就打算撿拾...佢竟然打我隻手一下...

之後講:你今日做左咁多野....比d野我做啦..
我:咁...不如一齊洗...
丫宜即刻面紅...而且輕輕咁點頭..

然後....我就拿哂d碗碗碟碟入哂廚房...
一路傾計一路洗碗....
當洗完碗之後已經十點幾...

佢就同我講
丫宜:我想沖涼...
我:恩...我幫你開爐...
我就走左入去廁所...打開了熱水爐...
再同丫宜講.
我:可以沖了...
丫宜:嗯...
然後..丫宜入左去沖涼...
而家..我坐左係sofa到...
好認真咁諗番今日所發生既事...同應該點做...
十分鐘後...丫宜出番來...

丫宜就同我講
丫宜:到你沖啦...
我:嗯..知道啦..

我跟住入我自己房..
拿好衫褲...去左沖涼...

當我沖完後...一出來..就見到丫宜係到偷食緊我d雪糕...
梗係岩岩我囉d海鮮出黎時比佢見到有雪糕...
當佢見到我出黎時...
丫宜好開心咁大口大口吃...真係個天真既女仔...
有得食就忘記左今日發生既事....
而我當然不甘...衝入廚房拿多杯出黎食
當大家食完時...都已經十一點幾...
大家都有d眼訓既時候...
我比左d新既潔淨用品比佢...
佢就入左廁所刷好牙洗好面...
而我又跟住入去刷牙洗面...

丫宜對住我..問左一個好驚天既問題...
丫宜:今晚....我..可唔可以....同你...一齊...訓.??
我:喔...好...
其實我扮到好無奈...心中就係咁叫好...
然後...晚上..我地就訓埋同一張床...而且...我是攬住佢來訓..

無論點樣睇...我地都好似一對新婚的夫妻一樣...

下集:死裡逃生

打左成2個鐘...有d手痛tim...希望多d人支持

回復 支持 反對