打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] [加分活動] 對334的感受 備註 : 活動結束

關閉 [複製鏈接]
會員名字 :

現就讀級別 : 中3

334對我有沒有影響 : 有 第一屆白老鼠

對334有什麼感受 :  當場支持 我而家中3 wo~  唔洗會考  考一次就可以升大學
334選科的問題/困難 : 多左一科通識  應該係新挑戰

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
andrew6081 + 5 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : yuenyuen

現就讀級別 : 中六

334對我有沒有影響 : 沒

對334有什麼感受 : 多此一舉.我一直諗唔明原本既有乜唔好.而家咁樣少左會考.咁就會多左大把廢人!shit!

評分

參與人數 1樂點 -1 收起 理由
andrew6081 -1 注意用語

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : 沙龍[焚天]

現就讀級別 : 中四

334對我有沒有影響 :作為最後一屆會考生,影響是最為深遠,除左不能夠留班(若果要留就要讀334),
中五不能重讀之外,影響最大既係升大學既路線同唔可以升學既出路。首先,過完最後一屆會考之後,
升大學係要同334一齊"爭",而學位據聞係兩倍,但係重要既分配問題到而家仲未有任何消息(50/50既機會極低)
,另外如果過唔到中五,除左重讀(重讀係要讀334既野),好似現有既配套都無哂.......

對334有什麼感受 :  反對,以台灣為例,升學率太高,反而學生水平會下降,現今既學生比以前已經差左好多,
因為97前好多學校都係用英文教(band5都有英中......),而且我認為推行得太急(可能係我知得遲....),
應該收集多d人既意見(我小五先知道有334,仲以為係第一屆-.-),而且佢既制度十分混亂(小冊子好多野都無注明)。

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
andrew6081 + 12 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

1. 會員名字 :CHOWYUSAN
   2. 現就讀級別 :F.5
   3. 334對我有沒有影響 :有~
   4. 對334有什麼感受 :  當然有好太影響.334既同學個個都係中六畢業.我地f.5既人就中五
第2時如果讀唔到書,出去做野..人地問你咩學歷,你話中5,,到時街上大把334學生讀到中6,競爭力大大減低...
如果係個老闆都請個334讀到中6學生la...唉..
   5. 334選科的問題/困難 : ( 此題給予334學際的會員回答 不是334學際的會員 可漏空 )

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
andrew6081 + 5 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : y_y
現就讀級別 : 中五
334對我有沒有影響 :沒有
對334有什麼感受 : 反對..雖然初中頭三年影響不大,但升上中四之後變化就好大…
第一:變左一個低級過 AL 好多既會考,仲讀小一年中學....學生要讀既課程會排得密密麻麻這樣是否會讀得好!?
第二:就係多左科通識呢一科大家都仲未知道實用程度,另外讀小好多科...搞到學生識既野就比舊制仲少,而且係外國既認受性變低左....由AL變左CE程度!!甘樣搵出路緊加難''
第三:入到大學變四年,要用第一年黎教返 AL 既野,令整體大學生質素下降!!(認真講一句改左仲差過宜家)
334選科的問題/困難 : 沒有

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
andrew6081 + 15 我很贊同

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : 小伶
現就讀級別 : 中三
334對我有沒有影響 :有!!!!!!!!!!!!!!!!!
對334有什麼感受 : 反對。作為第一年的白老鼠,當然覺得很不滿啦!剛推出這政策時,覺得還可以接受的,但是越接近升到中四,便越發覺自己討論這學制了。原因是,我覺得這制度不能讓學生選讀所有自己喜歡的科目啊!例如有一個學生,他喜歡理科的所有科目,但上限也不過是3科…那麼,他便要忍放棄幾科了…另外,我自己也覺得,如不能學更多的知識,讀來也只是白費的吧?
334選科的問題/困難 :對電腦此科不太擅長,但我偏偏選了這科…如何能讓自己早日適應課程呢? ( 此題給予334學際的會員回答 不是334學際的會員 可漏空 )

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
andrew6081 + 12 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對