收起左側

<金庸小說>討論區

Originally posted by alfredtwy at 2006-8-11 15:06:
【論最強】
我個人角得係天龍8部段譽既六脈神劍

分析:
回想一下蕭風(段譽既義兄)
佢係小說中有對白講過自己及唔上義弟段譽
而再回想下蕭風係全套小逆中最多不過係使出十8掌,打9棒都冇過
洪7公係華山論劍用 ...

咁天龍八部入面既無名老憎呢, 我記得蕭峰一下打落去佢咩事都冇喎
回復 支持 反對

最勁既武功我夠得係神照功囉~
回復 支持 反對

Originally posted by 小小的我 at 2006-8-13 20:36:
我覺得倚天好好睇
倚天劍,屠龍刀
型爆>.<''

唔夠你頭像形A_A
倚天..下下都係張無忌挪移挪移- -
唔洗玩
回復 支持 反對

Originally posted by 噹噹喵 at 2006-8-24 11:32:

唔夠你頭像形A_A
倚天..下下都係張無忌挪移挪移- -
唔洗玩

同意
個乾坤屈機既=;=
回復 支持 反對

我想問下大家  倚天屠龍記入邊 ( 差唔多係本書最後)

周芷若 同 當時一個女仔  都識九陰白骨爪

果果女仔係邊個黎? 佢姓楊    ....  楊過後人?
回復 支持 反對

Originally posted by 牙嵐123 at 2006-8-24 17:52:
我想問下大家  倚天屠龍記入邊 ( 差唔多係本書最後)

周芷若 同 當時一個女仔  都識九陰白骨爪

果果女仔係邊個黎? 佢姓楊    ....  楊過後人?

應該就係
佢講過一句
「終南山後,活死人墓,神雕俠侶,絕跡江湖」
大約係咁啦句野
回復 支持 反對

我還差雪山飛狐、鹿鼎記和四個短篇小說。
真的很好看~~和哈利波特不相伯仲~~可能好些
我都係因為神鵰俠侶先開始睇,點知越睇越好睇,停都停唔到。

[ Last edited by 泳~~豬仔式 on 2006-8-24 at 07:30 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 不滅之風 at 2006-8-24 18:08:

應該就係
佢講過一句
「終南山後,活死人墓,神雕俠侶,絕跡江湖」
大約係咁啦句野

哈 金庸有冇講過佢叫楊咩野? @@

小龍女後人我唸都幾令女下 .___.
回復 支持 反對

我個人認為天龍八部比較多情事~

段譽多次知道對方是自己的妹兒~

可見他父親是多麼的花心的呢阿~

Originally posted by rkelvin at 2006-8-13 00:36:
天龍八部我好鐘意~

不過 "q夆" 自隊就真係好可惜

非也非也~~

蕭氏峰也~

認為自己是一個背叛自己效力的君主

而自吻也~

[ Last edited by 乂地獄之雲乂 on 2006-8-24 at 11:44 AM ]
回復 支持 反對

仲未睇完哂金庸d 小說…
據我所知金庸最滿意既應該係鹿鼎記…(從「新既比舊既好…長既比短既好」呢句佢講既野推段出黎)
不過仲未得閒睇…應該係寫得比較合理同自然既一本小說…由呢個極端既民族主義(外族就通常係衰人-.-….....去到天龍八部開始逆轉…蕭峰都係外族…不過反而漢族又好…契丹人…咩都好…大家都有好有壞…去到鹿鼎就將康熙呢個人物寫到好好…...反璞歸真=.=)

我自己睇過既書…
連城訣的確係唔錯…....不過結局比較無奈小小…....
主角練得一身好武功…但係冇爭名逐利既追求…所以學完神照經同血刀刀法最終end 左都冇真正同人認認真真打番場=.=
PS: 連城訣大半都好慘=.=.....都幾吸引
天龍八部比較鍾意睇蕭峰果段…
不過可惜天龍八部要分開講三個人物(虛竹,段譽同蕭峰)
令到蕭峰既本來同氣連枝既劇情分拆左幾個部份咁去
本身好慘好慘既感覺亦都慢慢因為比其他兩位主角拆開左……我相信如果連埋哂一齊會比你一種更加強烈過連城訣既慘痛感覺=.=
蕭峰的而且確係金庸筆下既一個悲劇英雄= ="

射鵰睇左一半…略嫌開頭較悶…不過之後都幾引人入勝

神鵰….....係就係好睇…不過實際上過多既巧合=.=.....
回復 支持 反對