打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論][投票]關於"如何處理亂棄行為"一事,請各會員作出投票。

關閉 [複製鏈接]
經過本人 & 楓想版主的一番商討下,
關於「如何處理胡亂棄權的投訴」,最終我們定立了以下三個方法:
  • 由1位版主自行決定 投訴成不成立
  • 由2位版主同時決定 投訴成不成立 (可能處理投訴的速度,會比"1位版主決定"較慢)
  • 不理會遊戲時間 決定投訴成不成立
經過一星期的全民投票後,
現在的決定是:要由兩位版主同時決定該亂棄投訴 成立與否。
多謝各位的投票和意見。

投票結束。

單選投票, 共有 46 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

誠言遊戲時間是其中一個因素,但絕對不是唯一的因素
無疑當遊戲經歷一段時間,就代表遊戲者曾經盡力投入遊戲
但不等於不會亂棄

亂棄是胡亂棄權,不存在時間問題
是否只要時間達標,就有權棄權
而時候剛開始的,就什麼理由也不能棄權

舉二個例子
例子一:遊戲進行了2小時,遊戲者甲叫同盟全給他資源,之然棄...
例子二:遊戲剛開始有同盟掉線,餘下的人就沒權放棄...

aoc劇情創作日新月異,而遊戲局勢變幻不定,任何情況也有可能發生
假如訂下牢不可破的信條鐵板一塊,日後的訴訟必多如牛毛
所以用時間作為亂棄的標準是不可取

我比較支持2個版主同時決定的方案
因為會較為客觀及公正
但版主有必要訂立亂棄的準則,否則任何人也無所適從
而投訴人有必要提供完善的客觀資料,證明被告是存心亂棄

無論判決結果如何,始終也只是版主及投訴人的推斷
並不代表事實的全部
所以被告亦有權利提供完善的上訴資料

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
楓想 + 4 分析不錯

查看全部評分

回復

支持兩個版主一齊作出判決..
因為當得一個版主自己決定時
實有會員話佢一個既觀感唔夠唔夠客觀等既野
相信兩個版主商討後 雖然總會遇到有會員反對之事
但至少反對既聲音會小左..

加上亂棄呢個字其實都應該要睇下時間先下定論
好似玩evo咁 有時玩幾粒鐘既話(例子only)..大家都殺唔到對方
但係有一邊彈左game or爆kill死 但冇人知-.-
咁樣比人影左相話佢亂棄..咁對該名會員都唔係太公平

加上玩aoc時都有彈game既可能 有時只有一位玩家彈而其他玩家冇彈game
所以我覺得"亂棄"呢個字唔可以作準確..
同埋其實根本玩aoc都係為尋快樂 唔應該為"一些無品德的玩家"而搞到自己唔開心
開開心心玩aoc就是了

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
楓想 + 2 不錯

查看全部評分

回復

我覺得棄權者有兩大種
一種係因個人心情而棄,如見輸定/針對某一個玩家專登棄等等
一種係因為時間問題,如要出街/因晚上要關機等等

要分人地係第一種定第二種好有難度
前者當然算是亂棄啦
後者棄權是否應該罰呢?

如第一種人說自己有事,要棄權,咁板主如何分辨?
又如第二種人,抽中壞文明,又有事要棄,板主又如何分辨?

我應為,棄權者也應該有一定程度的罰則
第二種人要怪的只是無計算好自己可以玩的時間

咁無亂棄之分,板主做事時,又會提升了效率

誤殺同謀殺都要罰,不過兩者動機唔同
到最後也要坐牢

板主可給棄權者有自辯的權利
但罰就一定要實行
不然就無了阻客作用
回復

因為要考慮所犯的錯
所犯的事影響別人的幅度大不大
當影響只是很少 或是該名犯規者是初犯
板主都會用不同的懲罰程度去罰那些犯錯的人

我不太同意你說的"誤殺與謀殺都是殺人,都要坐監",
因為我們玩aoc 就算是"亂棄"雖然是一種無品之行為
它不是罪大惡極的錯..只是人格品德上一些無品的不良行為

其實,樂古如何保護進化論?
我個人認為樂古對其他的事都是平等,並沒有刻意保護如進化論這劇情
當其他例子:如玩進化論時或是aoc dota時玩家作幣,都算是作幣的行為
板主都可能有不同的評分手段,其實我覺得原因
主要都是玩家作幣,無品之程度而作評定,如是初犯,我相信板主不會嚴重處分
可是如果是再犯的,板主一定會重罰

但是有時,都可能會按影響涉及的人數而作定論
縱然,對一名玩家作幣或是對七位玩家作幣
都是一些不公平的行為 都是一些無品的行為
可是板主有時會用不同的懲罰程度對待這些作幣者
相信原因因為是所被影響的玩家人數而作定論
不如情況所作的判決或者不同的板主判決時也有不同的方式
我相信並不完全是你所說的
回復

其實投訴區好多時候都只係針對1P作為重點

以兵堡為例

亂棄好少係1P身上發生,多數係其他玩家

其他玩家亂棄 1P無得投訴

1P亂棄 其他玩家即刻 29 XX9

現在的風氣就是這樣  所以我而家都少左開場

如果連亂棄都管埋 樂古既版主要自己開場先有人玩劇情

跟本 " 亂棄 " 既問題點控制都無用

哩D都係個人質素問題

回復

雖然話就係無得管
係人格品德同修養上既問題..
但係由於近派好多人都有"亂棄"的問題發生
很多會員都曾向板主們反映 雖然如此
板主都是不能重視不理 希望可以藉著在樂古論壇扣分+ban對戰系統等
可以改善玩家的品德修養 令到佢地唔再做"亂棄"呢類行為
板主因處理此事都發了很多時間
也與某些會員有了一些爭論的事 板主設這一帖是希望
會員們可以發表一些意見改善 "處理亂棄問題"
回復

原帖由 aR楓''..* 於 2006-11-19 18:59 發表
因為要考慮所犯的錯
所犯的事影響別人的幅度大不大
當影響只是很少 或是該名犯規者是初犯
板主都會用不同的懲罰程度去罰那些犯錯的人

我不太同意你說的"誤殺與謀殺都是殺人,都要坐監",
因為我們玩aoc 就算是"亂棄"雖然是一種無品之行為
它不是罪大惡極的錯..只是人格品德上一些無品的不良行為

其實,樂古如何保護進化論?
我個人認為樂古對其他的事都是平等,並沒有刻意保護如進化論這劇情
當其他例子:如玩進化論時或是aoc dota時玩家作幣,都算是作幣的行為
板主都可能有不同的評分手段,其實我覺得原因
主要都是玩家作幣,無品之程度而作評定,如是初犯,我相信板主不會嚴重處分
可是如果是再犯的,板主一定會重罰

但是有時,都可能會按影響涉及的人數而作定論
縱然,對一名玩家作幣或是對七位玩家作幣
都是一些不公平的行為 都是一些無品的行為
可是板主有時會用不同的懲罰程度對待這些作幣者
相信原因因為是所被影響的玩家人數而作定論
不如情況所作的判決或者不同的板主判決時也有不同的方式
我相信並不完全是你所說的

回應你的答案
既然係不良行為,當然要用高壓手段
我想問,錯既大小,係你決定定係誰決定呢?
我果句唔係指佢地罪大惡極,係表示有意棄和無意棄,都應該受罰

我知道樂古特別加條進化論板則
咁唔係特別既保護嗎?
好似招冰度既兵,就封ACC定對戰網
我好似見唔到玩幾他GAME作弊有咁既情況罰則
對一些小白來講,他們自有一貫既作風,玩時串人,比告後求和....多不星數(應該打錯字)
咁,如果全部GAME都係罰得咁嚴,咁作弊,無品既情況,理論上係會減小
板主保護進化論咁完善.咁有無能力保護其他GAME好似進化論呢?

仲有,E加講亂棄,再有關於進化論既發言比短訊

回復