打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] --把酒問青天--

升f.3 334下的白老鼠/__\
回一回@_@
回復 支持 反對

升f.3 334下的白老鼠/__\
回一回@_@
壬生京二郎 發表於 13-7-2009 00:44
呵呵..不能說白老鼠呢 可能有好處呢=]
回復 支持 反對

就快放榜
參考下樓主既文得先~
回復 支持 反對

其實我想問返...
中六點揀科好 / 皿\
可唔可以俾 D 意見 / .\

P.S. phy, chem, bio 好熱門下 /.\ 怕爭唔贏
回復 支持 反對

第一次入黎
見adam哥吹得咁爽,我又吹番兩咀先[[tk_27]]
睇完佢既回覆,真係超級唔爽,大家都係讀電機姐,點解你咁鬼死hea[[tk_19]]

我自問學習天份唔差,學乜野都好快上手,由小學去到中3,都唔洗點溫書就可以考到唔錯既成績,所以我同我屋企人從來都冇擔心過成績唔好呢個問題
其實我一路以黎都好明白唔可以成世都靠天份,不過自從我小4由大陸黎左香港讀書之後
我就愈來愈討厭返學,我唔係討厭讀書,我鐘意讀書,但我真係極之討厭香港中小學呢種坐監式既校園生活
上堂等落堂,返學等放學,日日如是,每日既小息同埋放學之後既時間係我成日最精神既時間
每日返到屋企,當然係第一時間放低所有任何同學校有關既野,更加唔洗指望會成日拎本書出黎溫
理所當然地,一個討厭返學既人既下場只會係成績愈來愈差
以往今日溫,聽日考既考試方式,會考都仲可以碌得過
我間學校唔收外校生,收分唔高,我得果16分都可以原校升上中六,但高考課程根本唔可以用以往既方式黎對待
我都好清楚呢樣野,但我亦唔知道我可唔可以改變以往既態度,因為我對香港呢種咁既教育制度實在極之抗拒同埋感到厭倦..
基於我好清楚我自己既成績去到邊度,我亦冇擔心過升唔到中六呢回事,但我意識到我應該轉去另一個環境,所以係會考放榜之前我就同我阿媽講,話我肯定夠分升中六,但我唔想升上去,我想去ive讀飛機維修...
但我阿媽就係度話,人地個個搶住升,你升到做乜唔升.......佢咁講我真係唔知點答,我又唔知點解唔想比佢知我想放棄..
之後升左上去,我好努力咁改變讀書既方式,不過俗語都有話,勉強冇幸福,上到中六當然係炒到飛起,pure,phy,ue 肥晒
因為我間學校成績同升班標準差得遠係直接"勸喻退學”(上年新聞有講)
所以我考完第一次試,就開始搵後路,結果就搵到去台灣
我成家,冇人贊成我過去讀,我同佢地講數,講左好耐,今次我將一路以黎屈係個心度既所有不滿同佢地講晒(關於返學)
最後,佢地將個決定權比左我,我好任性地選擇左走人
但其實係台灣讀書,一d都唔簡單,尤其係我讀呢科電機工程
係台灣公認最惡頂既科目之一
簡單d黎講係al phy同pure深化兩3倍(我覺得),phy計乜都係要in黎in去,calculus果d thm多到o咀 (呢兩科既書各一千二百幾頁)
之後仲要玩埋computing system同埋linear algebra..
d test同exam多得恐怖,有時真係眼紅商科果d人咁鬼得閒...
通宵呢樣野自然就成為家常便飯
雖然上到大學比以前更忙,但我享受呢種生活,亦都覺得呢種生活先適合我
冇錯,讀既野係更加深同埋多,但我到而家先感覺到時間係真真正正屬於我自己,我終於重獲自由
year1完左,雖然有時真係比考試迫得好緊,下學期好不幸地calculus肥左,下年要重修 (即係台灣人所講既,被"當")
但我覺得都算對得住自己,亦都搵番失去已久既讀書既滿足感同埋樂趣
anyway,我覺得我既決定係正確既[[tk_32]]

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
andrew6081 + 10 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

睇下你d心路歷程  先  [[bao_36]]
回復 支持 反對

reply for a look
回復 支持 反對

睇完佢既回覆,真係超級唔爽,大家都係讀電機姐,點解你咁鬼死hea[[tk_19]]
Minglun 發表於 17-7-2009 11:30

可能只係TW既U chur過頭je
工程數照計唔會有太多thm玩,calculation都係application上.
用幾次就熟ga la,唔會好似pure math咁考人derivation,考人proof.
除非你係post-grad o個d research,就或者就真係用calculus去derive d 野.

我讀到Year 3,都最多機會用只係 V=IR ....calculus只係maths courses先用到
有d formula既result可能要用calculus去derive,但係我地都只會直接用條formula就算.
正如professors話過,工程係重結果,重思考過程,不重精準,solution係有好大既靈活度.
正因為咁,所以就會出現查table,即係計都慳返 = = 讀熟COP反而重要d.

又因為EE既出路太過大分歧,所以大學時期都唔會o係特別既field度教得太過深入,留返你on-job 2年HKIE training先去學.

至於商科,其實都幾多野背,幾多野計. statistics其實都涉及好多calculus.
好以會計,表面只係加減乘除,但入面都有N咁多種處理方法,你要學識晒,仲要識去convert from one to another 去作 compare,查晒每一個item入面既結構,先分析倒一間公司有無出蠱惑,其實都幾多野要讀.
回復 支持 反對

參考參考~
回復 支持 反對

由小學到中五 雖然我自問花在讀書上的時間並不是很多
但可能是自己有一點點的天份吧
校內成績總是不錯的 能讓自己滿意

然而會考放榜的成績卻不能令自己滿意
雖然能夠升上中六 但心裡始終有點不好受吧
亦曾經令我一度放棄讀書
認為就算有多努力 但運氣仍然是一個影響十分大的因素

可是現在我已經改變了這種想法
though運氣會影響成績
但努力還是最重要的因素
大家在放榜後可能都會大受打擊
我想唯一的解決方法就是自己的想法
知道成績後 要做的事情並不是在埋怨
而是要自我反省
想是自己是盡了努力 還是一點努力也沒有
然後再想接下來要怎樣做
只有把自己的心理狀態弄好 才能夠事半功倍的

中五跟中六之間的gap其實真的非常的大
畢竟也有year1的同學說AL的課程比year1的更深
我們作為香港的學生可以做的也只是接受
我其實覺得要不要繼續升續中六不應該只單依靠會考成績
看到自己有足夠分數升中六就升
其實還要考慮很多的東西
好像自己其實會不會很討厭讀書呢 或是對教學的課程一點興趣也沒有
因為要是非常的討厭讀書 中六中七這兩年
我膽敢說一句 這兩年一定會過得異常辛苦
而且課程極深 沒有心機讀的話也不會考得好
假如是這樣的話 讀ive會更好的
因為就算讀ive 也是有機會進入大學的

而在中六選科當中 更加要慎重考慮清楚
因為一旦選錯了科目 後果就可能是要repeat一年了
建議在放榜前先向學兄學姐請教一下
各科的重點 溫書方法等等
看一下適不適合自己再作選擇
否則後果真的不堪設想

另外 選科時還有很多配搭上的問題
好像讀3AL還是2AL+2AS還是2AL等等
由於小弟是一名文科生
所以理科的科目真的不清楚
honestly 我真的不太建議文科的同學讀3個AL
就以本班為例 班上所有修讀3AL或2AL+2AS的文科同學
全都已經改為讀2AL+1AS (全班都是band 1學生)
除了那些從理科轉來文科的同學
因為3科AL真的會讀得非常辛苦
而且時間也不足夠讀完全部科目
最後都只是會放棄某些的科目

假如自己硬是要讀3AL
由於時間的不足
最後都可能有1科AL是拿F的
要是這樣的話 我覺得倒不如把時間於在2個AL上
大家要明白很多入大學的minimum requirement都只是2AL或2AL+1AS
所以
假如自己的能力的確不太足夠的話
我覺得就不要修讀3AL或2AL+2AS了

順帶一提 AL的ECON跟CE的完全是兩碼子的事
不要以為CE ECON很簡單 AL ECON自己也可以handle
AL ECON的可怕程度非常高
書商也曾經說過
AL ECON是全宇宙最難的一科
所以在修讀AL econ前
一定要想清楚及已經搜集過有關econ的資料
好讓自己參考一下

其實打這麼多
都是為了看樓主的心路歷程XD
回復 支持 反對