打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 大家覺得5隻角之中,邊個打pvp有優勢?

關閉 [複製鏈接]
我覺得係各有各好
玩熟邊個就邊個有優勢
回復

所有角色要大幅提高勝利把握既,係劍方面,捉係突破點,弓就係學會花瓣之舞,魔則是開盾
弓既花瓣能夠剋制劍,所以劍係高層次上面要識得打箭,與及避箭(非常高難度的),也可以引對方出花舞,再係cd入面掌握時間捉人,出技,劍士出技命中率偏低,而已技儲得慢,所以劍士唯一可以命中弓箭手既技既方法就係捉住對手打幾下再接技,否則千萬唔好出技。
魔開盾可以令攻擊力係中等既弓變得更低,弓用花舞捉人,之後連,連到個盾無為止再出技,技能就百分百輸出命中對手,所以弓要贏魔既必要原素係打爆魔既盾,用技破佢血bar,雖然話魔會走,但魔唔會狂走,佢會反攻,多d跳衝,跳過魔師後面,如果魔師出緊火球的話,就可以用花舞or dash zz ,再按連段,通常依個時候魔"一定"會即時開盾,咁就可以打佢8野,個盾一定爆,再出大絕,咁就可以扣佢勁多血
劍士既攻擊力對於魔既盾,係會減低,但都有一定威力,同埋劍士本身多血,追住魔師打,佢出唔到大技,佢打唔到你幾多血,只要有技巧閃開火球,以及懂得捉人,接連段,總可以殺魔師一個措手不及,魔師一俾你捉到,就會開左盾,最起碼無左4分1血,因為你可以打爆佢個盾,接橫劈,魔師方面唔應該成日走,應該搵機會打倒劍士,又或者多運用放火球之後會有魔法陣個招(忘了如何禁),同埋,你有魔法盾,可以與劍士硬碰,只要練好靈活的動作,時機既掌握,打到劍士,連段,總比不斷走,儲mp的好
魔本身既本錢,除左盾之外,就係閃同火球,大家會留意到,自己中火球既機會率比起箭的要高,因為火球佢本身大舊,而且唔可以打爆,所以劍士應回避火球,因為會俾人定身,再俾人連,咁就唔好,而弓就可以用二段跳跳去對手後面,或可以衝跳射箭(箭會向下25度左右射去),咁就可以反攻法師。
而魔打魔,如果對手一邊走,然後忽然出火球的話,可以行前一點,再閃去對手後面,再偷襲對手,所以閃得熟練既時候,佢就再唔係你既逃跑工具,而係你既捉人絕招
我本身主修弓手,但都有玩劍同魔,我認為弓手雖然話攻防血都偏低,但捉人易,起手快,技能方面,花舞100%實用,暴風空間輸出極高,雖然話技巧重要,但策略,掌握時機等知識,都係全靠你本身打vs既經驗
以弱勝強,以少勝多,只要策略得宜,不是沒可能的事
最後,如果有咩問題或意見既話,即管出聲,我樂於接納

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
風之雲 + 5 不錯的建議

查看全部評分

回復

所有角色要大幅提高勝利把握既,係劍方面,捉係突破點,弓就係學會花瓣之舞,魔則是開盾
弓既花瓣能夠剋制劍,所以劍係高層次上面要識得打箭,與及避箭(非常高難度的),也可以引對方出花舞,再係cd入面掌握時間捉人,出技,劍 ...
玩完啦 發表於 28-11-2009 01:03

魔部份岩..

我看高手玩魔(未轉職) 時候是這樣
1.靠閃[必定啦]
2.預測會被人打開盾..[練得多就知幾時要開]
3.火球絕少出除非有大量mp,[例如150以上(未必準確,但大約)]
4.靠連技>>^x>>^x>>xxx(第3次好像是這樣會有11/12hit(忘了) [魔師(未轉職應識是最高)]
[總言之第3次係伸手Bombombbomb lolz]
5.懂用>^z [好像是? 總言之是跳高放打斜魔法陣] [對劍士必備,弓手少用]
6.向前衝倒後放小火球 [也要學懂吧這個很容易打退敵人,對劍士、魔師也很好用]
7.跳打[懂出可以防被捉]

有錯請指正^^ 1、2是魔師都要常備吧 但4、5、7 懂用的話..已經算可以稱得上高手^^(係未轉職之前)
魔師(未轉職之前) 識睇mp做人 跟本比人追住黎捉,殺.都無事
完全唔洗做等mp 放大技
我覺得咁樣無乜技術^^
可能我鍾意玩戰法吧
回復

咁我都講下我中意既蕾娜啦(當初玩佢既時候係因為叫聲好萌~  被毆)
1.遇劍儲魔,等劍行埋黎,其他則衝去打
2.剷唔中的話之後一定要跳起
3.無暴風空間之前,連段最後個下最好出技,有就唔好了
4.打唔中即走
5.不用一衝埋去就剷,可以先衝,差不多距離既時候就跳去後面,再剷
6.倒後放箭
7.花瓣只能在第一次定人,或認為自己連不到人的時候用
8.當人家出技的時候,你跳左上去,避到之後,第一時候係人地出完技既時候按dash 下(跟3小的飄移一樣)
9.連段   (花舞)   >>zz  zzz zzz 前前zz(以免連段失敗保障) zz出技(總下數+埋花舞最多中2下,有14+1'技'咁多下,可儲mp70咁多)
10.不宜跟人互打,打到咁上下就跳去對手後面,再剷
首先我想提返  樓上版主既講法,
第4點,對於咁連法,好食mp
第2點,一家對魔既盾有一定熟識既話,佢可以數數目,決定到底出技,定還是連到你倒地為止,所以,第2點有等於無
第5點,劍打魔唔會好似打弓咁係咁跳斬,作用就不大
不過以你既講法,我應該已經係高手= =
回復

咁我都講下我中意既蕾娜啦(當初玩佢既時候係因為叫聲好萌~  被毆)
1.遇劍儲魔,等劍行埋黎,其他則衝去打
2.剷完一定要跳起
3.無暴風空間之前,連段最後個下最好出技,有就唔好了
4.打唔中即走
5.不用一衝埋去就剷,可以 ...
玩完啦 發表於 28-11-2009 01:49

好少會連哂^^ ..個段係1p1 先連..混戰..都係跳斬..落魔法陣..閃

跳斬..係避招..又可以打到你..

你未遇到勁既魔法師姐^^

閃到你發脾氣..但係佢絕少唔夠mp 會比你反攻..(頂多1、2次連)

係我ccb 狂pvp...得1個魔師可以稱為高手= =

連很強的劍士..都要輸

又可以1打3^^
回復

相信是那個台灣來的法師吧,1打3的,很強
回復

相信是那個台灣來的法師吧,1打3的,很強
玩完啦 發表於 28-11-2009 02:05

對正是^^

不過2轉左後 魔師就無咁弱了.....

唔需再咁就住就住d mp..打法都唔同左
回復

我覺得魔法未識開盾非常弱,咁樣有d感覺上係  法師轉左職才=可以打pvp吧,還想問弓手二轉是怎樣的
有分衝鋒者及追獵者,邊個好d,難道魔攻為主=轉追獵,物攻則是衝鋒,但我打pvp係上魔攻,但玩近戰,點算= =
回復

我覺得魔法未識開盾非常弱,咁樣有d感覺上係  法師轉左職才=可以打pvp吧,還想問弓手二轉是怎樣的
有分衝鋒者及追獵者,邊個好d,難道魔攻為主=轉追獵,物攻則是衝鋒,但我打pvp係上魔攻,但玩近戰,點算= = ...
玩完啦 發表於 28-11-2009 23:31

未轉職得既
可以龜住補mp放出技(我認為不算高手做法)
高手做法..咪以有限度的mp閃 做戰法咁連..狂落魔法陣..比人打開盾

都屈到機既
不過轉左職會輕鬆好多囉...

除非港版將魔法回魔速度加快番小小..唔係2轉先見我在pvp場= =
回復

法師不一定要懂得開盾才是強

玩法還有很多  自己到韓服見識見識

(想找1轉魔師不難-W-
回復