樓主: wonderingbb
打印 上一主題 下一主題
收起左側

維京是不是弱國?

搞了半天.....
回復 支持 反對

3分鐘維京有75隻狂戰士 20隻劍兵
日本55隻日武 16隻長劍兵
日武殺劍勇要9下,劍勇殺日武要6下
20隻劍兵x9/6 =30隻日武
即係殺20隻劍兵要死30隻日武
餘返25隻日武
狂戰士殺日武要6下,日武殺狂戰士要4下
25隻日武x6/4 = 37隻狂戰士
即係餘下日武可以殺多37隻狂戰士
tommytomy 發表於 1-5-2011 23:10

你用數黎計係唔會太恰當,就算係計你都計錯左
你計出20隻劍兵同30隻日武抽成平手,錯,一定係30日武贏,人數多成50%咁多,點會平手
Prove:20隻劍兵要被砍20x9下先死晒,再除以30隻同時砍那些劍兵的日武=6下,即係30日武每人砍了20劍兵6下劍兵就死晒
相對地,因為劍兵同日武攻速差唔多,在這些時間20劍兵每人都係砍了日武6下,而「日武殺劍勇要9下,劍勇殺日武要6下」所以日武只是死了剛好20隻,還剩下10隻就殺掉所有劍兵,始終係30隻日武圍20隻劍兵,邊有可能差唔多,一睇就知你計錯數
等我糾正下你條數學題
首先假設Y係跟20劍兵打成平手的日武數目
「日武殺劍勇要9下,劍勇殺日武要6下」<--這是你說的,我沒有深入考究這真偽,就用呢個條件黎計
(20x9)/Y = (Yx6)/20
Y=24.49489743
即係要殺晒20劍兵,只係死了24隻日武,而非30隻

別外,我立場都係跟樓主一樣,維京不會是弱國
如果要我講一個比維京弱的文明,我會說是英國(不列顛)
要是英國40兵同維京40兵打, 我相信係維京贏(即使維京未帝)
回復 支持 反對

唔好講無謂野啦,邊個同你同等兵力去打呢?

緊係有幾多去幾多嫁啦,擺到明人多蝦人少

你古係古代游俠要一打咩咩緊係圍秋啦
回復 支持 反對

咩無謂野
數學勁想晒下命啫11
我只是指出我認為英國係比維京更弱
回復 支持 反對

看自己的習慣 我不熟悉維京
回復 支持 反對

還好拉
我也覺得維京不弱
只是蠻弱勢的就對