打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

打program成_日打多打少一兩個digit 由頭搵過真係火都黎
kaiziart 發表於 14-4-2013 15:09

上次打program...我足足打左6次
回復 支持 反對

回復 257# ∼香B∼
我有係呢個帖提過我自己入左咩prog (#20)
我都抄一次落黎啦
「我自己果部係50fh
借果部係3650p
前者我入左:
1. simultaneous (1條1次方 & 1條x^2 + y^2 + dx + ey + f =0 專係用黎solve tangent果類數)
2. quadratic equation加強版 (會出到vertex座標 & delta & root 仲可以用開方形式表示,不過我用果陣去到呢個位就lag左機-.-)
3. 三角程式 (三角形入3邊 / 2邊&夾角 出另外3隻角 / 1邊&2角 + 三角形area)
4. 四心 = 上面果條

3650p入左:
1. simultaneous (2次都係一次方)
2. simplification of surd
3. polynomial division (最多3次方 入左條f(x)同埋其中一個factor 就出到2次方既factor & remainder)
4. circle專用 - 入centre & radius出general form既equation of circle (check數必用)」

回復 260# kaiziart
唔一定要成條打哂咁陰公
run prog果陣如果有問題 可以禁向方鍵搵番有錯既地方
咁就可以係果度開始改
回復 支持 反對

唔一定要成條打哂咁陰公
run prog果陣如果有問題 可以禁向方鍵搵番有錯既地方
咁就可以係果度開始改
小雪冰 發表於 14-4-2013 15:44

重點係打漏個program仲係可以run到 無得禁方向鍵搵error
回復 支持 反對

回復 263# 14588563
咁就堅係冇辦法
話說我上次借計算機既時候 入prog入左成2粒鐘-.-
(=我自己果部 + 借果部入既時間)
因為我瘋狂地禁錯哂掣orz
回復 支持 反對

回復  14588563
咁就堅係冇辦法
話說我上次借計算機既時候 入prog入左成2粒鐘-.-
(=我自己果部 + 借果部入 ...
小雪冰 發表於 14-4-2013 18:45

原來連131-141, 160-171, 190-202, 221-232都冇
又要麻煩你了
另外想問下112, 115 果隻橫線點禁出黎
回復 支持 反對

My answers
1. B 2. D 3. D 4. C 5. A
6. C 7. B 8. A 9. D 10. A
11. D 12. C 13. C 14. A 15. B
16. B 17. B 18. C 19. C 20. D
21. C 22. A 23. B 24. A 25. D
26. A 27. B 28. A 29. D 30. B
31. B 32. B 33. A 34. D 35. D
36. A 37. C 38. C 39. A 40. B