查看: 24795|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 【原創教學】自創盟徽方法

整盟徽需要用的軟件 @@
AcdSee,PhotoImpact或其他繪圖軟件(其實繪圖軟件是不需要的,因圖可以上網搵)
AcdSee 7.0 安裝程式
AcdSee 7.0 中文化
AcdSee 7.0 序號機

先搵到張圖 eg:我搵左張新年年獸圖(純作教學之用)

開AcdSee,點選你果張圖片所在地方(註:AcdSee如讀『我的文件』中資料,會拒絕存取,建議暫時放在桌面)

點選張圖,並按下『調整圖像大小』,

這時把寛設為16,高設為11,另外不要選『保持原始比例』,然後按『開始調整大小』
(一定不可選『保持原始比例』,否則組織徽章大小不能為16x11)

這時圖像變得很細,是正常的
在網上找的不會是bmp掛....所以轉埋檔案格式。
在AcdSee中,選取圖像,然後按『轉換檔案格式』

選『bmp Windows 點陣圖』

然後『目的地』選『將被修改圖像放到下面資料夾』
『瀏覽』設置於『我的文件』中,按『下一步』,『再按開始轉換』。

當中會遇上警告只要按下『是』或『全部是』,到轉換完成後按『完成』

假設我張圖叫ran_調整大小.bmp,如果不想煩的,可以改名,把『_調整大小』移除的。
在亂中上載時記緊打埋副檔案名(bmp),假如我果張叫ran的圖,則上載時寫ran.bmp 。

而唔想整的可以去以下的po:
http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2382229

-----------------------------------分隔線-----------------------------------

由於有會員唔識點去下載d exe檔,所以寫埋下載教學
假設我要下載AcdSee 7.0 安裝程式,到o左果個網頁後,拉到最底,按『Free』

等佢三十秒。

等完之後,就會有2個分流俾你選,但都唔駛理,兩個都一樣快,
打番佢圖片(見藍圈,但次次不同)的數字或英文字母,然後按『Download form Mirror XXXXX』咁就可以下載。

[ Last edited by 笨笨小子 on 2006-5-14 at 08:19 PM ]
回復

lazyfion 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

why我唔得ga=.=
16/11呀嗎=.=
我已經打左檔案名.bmp
(我個圖係bmp)
回復 支持 反對

AcdSee 7.0  & AcdSee 7.0 序號機
係咪同一隻黎 ??
應該d/l邊個先岩 ?? 定 2個都要 ??
AcdSee 7.0 d/l 得好慢 = = 我要等 5 個鐘先 d/l完 = =""""""""""
有冇個快d ??

[ Last edited by 零三 on 2006-5-4 at 02:10 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 零三 at 2006-5-4 14:07:
AcdSee 7.0  & AcdSee 7.0 序號機
係咪同一隻黎 ??
應該d/l邊個先岩 ?? 定 2個都要 ??
AcdSee 7.0 d/l 得好慢 = = 我要等 5 個鐘先 d/l完 = ="""""""""&quo ...

AcdSee中文版係AcdSee官方的dl網址 = =
序號機係要出序號,否則你安裝時唔填的話只會用到試用版

另外我聽日上載於另一快空間俾大家下載...

[ Last edited by 笨笨小子 on 2006-5-4 at 04:14 PM ]
回復 支持 反對

lazyfion 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

Originally posted by lazyfion at 2006-5-4 16:37:
其實用小畫家都得-_____________________-

我都係咁話= =
個個程式我覺得係其他用途會比較更好- -而大小同埋檔案類型~基本上小畫家已搞掂-.-
回復 支持 反對

Originally posted by ※暗雲之雷※ at 2006-5-4 17:35:

我都係咁話= =
個個程式我覺得係其他用途會比較更好- -而大小同埋檔案類型~基本上小畫家已搞掂-.-

但我用過小畫家唔係幾掂 = ="
又或者攪到張圖d質素唔靚...
回復 支持 反對

Originally posted by 笨笨小子 at 2006-5-4 17:36:

但我用過小畫家唔係幾掂 = ="
又或者攪到張圖d質素唔靚...

小畫家唔可以一次過拉到好細= =唔係想大返小小個像素就即變
用小畫家慢慢咁整細去
整到個老鼠慢d
之後睇隻個數黎拉= =就會好易
回復 支持 反對

Originally posted by ※暗雲之雷※ at 2006-5-4 17:40:

小畫家唔可以一次過拉到好細= =唔係想大返小小個像素就即變
用小畫家慢慢咁整細去
整到個老鼠慢d
之後睇隻個數黎拉= =就會好易

咁慢慢拉都唔知16x11係幾多掛 bao_42
都係用AcdSee好 -v-唔駛人手經工序慢慢resize
加上我懶 XDD
回復 支持 反對