查看: 15933|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

一個人出街

琴日,星期日,我同家姐係屋企無聊地睇恐怖片(死亡寫真)~果陣係度諗,有朋友陪我一齊恐怖下就好了~

之後就想叫fd出街玩....但諗一諗....佢地都唔會出街架啦...所以冇叫到....

當日,我自己一個人搭車去左荃灣既其中一間商場......

我進到一間扭蛋店入邊...看到色彩繽紛的扭蛋機.....看到一系統的蛋糕扭蛋...想扭一隻,用來送給朋友的......可是....我身邊沒有fd.....

最後什麼都沒有扭到就離開了.....

然後...我走到一間書局(我曾經都鍾意一個人行書局)

走到一個收藏了很多關於甜品的書的書匱.....拿了幾本甜品書看.....

看到書中的甜品是多麼誘人丫.....正想跟朋友分享時...先醒起我身邊沒有fd.......想拍下這本書時....又覺得拍左都冇人睇....拍黎太多餘...

所以最後都沒有拍下.......

離開書局之後,就行去其他地方~最後就搭車返屋企

返屋企之前就係間ok度買左3包卡樂b+一盒瑞士卷返屋企(果時9點幾)

返到屋企就一路睇掌門人一路食野~當時我又諗,點解有d咁好睇既書,冇人陪我睇,有野食..又冇人陪我食.....

以前的我是不會想這些東西的.

曾經...我行書局..都唔覺悶....抽扭蛋...睇電視都是自己一個開心就算.....

但係e+我就想同fd一齊行街,抽扭蛋....

難道是因為朋友快要離去的關係!?

可能是因為中五畢業後就不能再見到他們......到時各走各路.....有個仲可能成世都唔會再見到.....

這到底是我的問題還是對其他人而言,這不是問題!?(我覺得佢地對呢d野冇所謂)
回復

樓主的經歷十分同意!!

而家我d fd 都係各行各路!!
回復 支持 反對

e d野我都慣哂
好彩我都有個知心
回復 支持 反對

到左中5每一個人走既路都唔同晒,所以呢d事我身邊既朋友成日都發生的;;
樓主唔洗咁灰,因為當你再一次行一條路既時候,總會有人同你行''
樓主係咪已經無讀書?
回復 支持 反對

回復 4# 的帖子

仲讀緊-0-"

因為近排考試.....同fd見面既時間都少左....
回復 支持 反對

其實真的要習慣一個人,朋友冇可能永遠會同你一起,
一個人的感覺都係不錯,
不過當你習慣有朋友身時,
冇朋友在你身邊你覺得孤獨,其實是正常,
何不用開心去面對?
人與人的相遇就像是一個隨機抽樣
在不同的時間空間之中.....彼此相遇....
有些時候...你會發現..
你一開始最看不順眼的人竟然是你的好友.......
因為你發現了他的好....
珍惜每次相處的時間,
錯過了
你跟他會在哪個時間在相遇.....
回復 支持 反對

再一次愛得太遲,樓主其實應該同朋友多點溝通喔
回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

用msn還是電話@@?

我覺得我沒事做搵佢地~好似阻住佢地咁.......

我覺得...叫佢地出街行下....佢地就會叫我咪阻佢地打機...囧"/叫我自己一個人行,唔好煩佢
回復 支持 反對

甘都冇咩方法,他d唔中意出,
一係你就同他d一起打機=.=
一係就找出你的有咩共同愛好.....
最後的方法找d中意出街的朋友...@@
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

最好2樣都係''

樓主可以同最好既朋友入手,亦都可以搵D同你住得近既人出街''
當然最好早番1-2日約定佢,一時時請你朋友飲下野,有時有D野唔洗點計較
如果佢同你有好多野都唔計較既,而且當你有困難時總會幫你手,唔推你''
那你可以俾個信任出黎同佢交真心朋友''[當然唔係一朝一夕既事啦]

我同幾個真心fd好多野都唔會點計較,我請下佢佢又請下好交朋友就是這樣的喔~
回復 支持 反對