打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] 第一次自己寫喪屍文-_-

原帖由 victor190 於 13-12-2008 18:53 發表
Oh my God!禁細!?----> 威力足以使整個廣東的人民受感染!

呀兄台....你知唔知一個廣東省有幾大= =?
回復 支持 反對

= =我有睇住地圖寫,,睇古米駁古啦巴打!!

post住ch2先,,去埋個旅行就會有全書面語版!!各位巴打i'll miss u!
= =不過其實打個陣刀省略左許多...

Chapter 2:Dark Never END
神秘人:你睇下你,,,連自己刀照顧吾好=.=點睇你家人=.=?
key:(喊住仆過去)嗚...薰薰!!我吾玩啦,,吾打喪屍啦t3t"
薰:(聽到喪屍叫聲)快d上車先啦我地.....
-------------------------------------------------------------------------(車上)----------------------------------------------------------------------------------------
原來K仔同細佬刀無事..仲系車上嘈緊=.=
K仔:細佬你甘整邊得嫁-,-(學鬼晒佢老豆D衰野)電視D方法吾得吾得.,我識我識>,<
K弟:-,-我話得就得,,吾好嘈!
薰(無奈的搭咀):..我有百合匙-_-..
KEY:(喊..)原來你地系度...!!
K弟:岩岩我地系諗住攞車嫁,,頂佢個肺,,一入到泥成場喪B-,-把傘刀比佢搶埋-_-!!!!好彩,,你個朋友仔泥左-,-
薰:(滴汗)吾該各位坐定...-_-"
原來系KEY同細佬傾緊+上薰用百合匙爆緊車個陣///D喪屍已經開始系佢地架車附近聚集!
薰: =,=omg
KEY:(-口-"<--表情)甘點算...T3T"我吾想甘快死!人地明明系主角泥-,-死刀死得型D啦,,而且吾可以死系呢D 2打6度嚕.\_/.
薰:-,-甘多野講..拿,拎住(遞左把槍比KEY弟)細佬!幫我做低前面班龜頭仔!
K弟:-_-"哦
KEY:甘你點解會泥GE?個架步點?
薰:我地決定系樂富做住第一個架步先-_-..而咖有羊啦,,堂啦,,小愛啦,,總之佢地過晒去準備..嘿嘿嘿..我地決定左整個電蚊拍..
(迷曰:電蚊`拍GE原理系先將個拍充電,之後等D蚊飛埋泥一拍..哈,,電燒蚊成功,附加一種肉香XD之後,,,利用呢個原理,,用落一個佈滿成個校園外圍的電磁網度,之後通晒電,因為入面有活人..之後等D喪屍衝埋泥,,一掂到個網嚕,,,嘿嘿嘿,,未會好似電蚊拍拍到蚊甘嚕,,嘿嘿嘿嘿~)
KEY:-,-呢D野系得你甘變態先諗到..
薰:吾系,,小銀講嫁(推了去XD)
KEY:-,-佢吾會嚕,,系人刀知佢純品啦!
(薰點了一支菸..)
薰:要菸嗎?(遞了飛比KEY)
K仔:(望住佢老豆)爸爸煙煙..呼,,咔咔(很童真的笑聲,,拍緊手)
而咖佢地架車系經龍"埸"道去緊佢地第一個架步!
呢個時候,,牙BEI就打泥啦!
--------------------------------------------------------(系架步附近的一駕車內)--------------------------------------------------------------------------------------
(一名剛放下望遠鏡的年輕女子出聲)
女:各位-,-而咖無乜喪B我地快D去啦!!!
羊:小愛丫小愛-,-我想坐多陣刀吾得..
小愛:-,-快D搞掂快D安定
堂:我10卜!
小愛:甘我地點下D裝啦!!
(某羊抗議無效)
-------------------------------------------------
小愛:重機槍總共有500多粒彈+1000後備+一把左輪
羊::/3\一支重機+一把開山刀
堂:分配到一支AK再+多粒子彈
小銀:(因為無出過聲,,所以就比羊塞左把電鋸=_=)
---------------------------------------------------
堂:點解我地搞到好似去劈友甘T3T"
羊:好丫,,增加你實戰經驗(一講完就推左堂落車)
(之後小愛同小銀刀落埋車)
跟住佢地一行4人就拎住武器同一D要+裝用作保護GE工具走入校園,一入到門口,校工室已經衝左隻喪屍出泥,,
小愛:-口-洗吾洗甘快...(一講完,,喪屍的頭就已經比小銀鋸左)
羊:(拍手)Y0,,快令正
銀:(第一次出聲)入去入面(指住校工室)先啦!
(一行4人就入左去了,,,之後睇清楚晒系一隻喪屍刀無就由堂關上門,小愛就拎出張學校地圖出泥)
小愛:呢間學校系有6層,,第一層系HALL同埋F.5班房..仲有校務處,,圖書館同埋一間老師室仲有D特別室
             第2層-第5層刀系班房,,打橫睇的,,打直就有特別室
             至於第6層就系修女宿舍,小聖堂同教員休息室.....
             而我地系可以搭LIP或姐行樓梯!
             LIP有2部樓梯有3條..
             地下呢,,除左校工室仲有小食部,,SICKROOM,學生會同埋個PE用具室!
銀:我地逐層逐層上去打怪啦!清一層封一層路吾好比D喪屍走到,呢度甘岩有總掣,,我地CL0SE左一部LIP先啦
羊:睇閉路電視就2部刀無喪屍,,甘不如就關左系入面個部先啦,,!
小愛:姐系舊翼個部啦!(熄左部lip)
忽然堂問左條令人絕望的問題:如果有b0ss甘點t3t"?
小愛:-.-你死硬
羊:-,-你2個(指堂同愛)2人一組,我同小銀而咖會上樓上!地下個3條樓梯交比你地去"山"而我同小銀會系校工室隔離條樓梯上啦!
        校工室隔離條我地上左去就會鎖住佢..總之,,小心啦....(靜了,,,彷彿視死如歸)
過左一陣,,,
小愛:,,甘我明啦!!奸爸嗲!甘我地系小聖堂集合啦!!
****************分工
小愛同堂:去關上校門同樓梯門!負責清左地下,停車場同籃球場個d,之後就系校務處樓梯上`之後就打新翼個d!
羊:會同小銀清左禮堂個d先!之後羊會用舊翼樓梯上..負責清左特別室同女廁個d
小銀:用近A班個條樓梯上,,負責清左a-e班個d`
****************出發
(岩岩"山"左校門,,之後開始向雨操場出發!)
堂:點解我覺得好心寒t3t"
之後一轉身小愛就對住堂後面開左槍.....
小愛:(望住擺住絕望神情GE堂堂)-,-你差d比野咬
堂:(面青)下,,,-口-,,(擰轉頭)天殺的..(大吼,,見到有隻喪屍死左系佢後面一個身位刀無ge地方)
小愛:-,-你自己小心d啦!吾系我幫你吾到!呢度系學生會喎,,(諗住開門入去)鎖左ge-_-"""?
堂:-口-d喪屍吾系勁到甘下話...識鎖門ge=_="....
小愛:你行開d先(拉著小堂退後2步,之後小愛助跑,,起腳)叱!(拍~門開了!)
(入去開燈.就見到.堂比人用刀指左..)
小愛:喂,,你!!!(望住用刀指住堂個條友)
某:快d"山"門!!"山"門丫!!!!!!(望住有隻跑泥的喪屍對住小愛大吼)
小愛轉身對住喪屍個頭開左槍"山"左門
某:你地,,系邊個.....?
小愛:生還者-_-"
之後堂就等個人吾為意就擺脫左佢..
堂:你呢度仲有幾多個人?
某:計埋我得返4個.....
堂:做咩佢,,坐左系度?(望住坐左系角落要友人扶住的女仔)
某:,,佢,,比野咬左(流淚)
小愛:幾時ge事?
某:吾知...
(一講完呢個,,個比喪屍咬ge女仔就發作)
小愛:(大叫)閃開丫
(ban,,女仔個頭射爆左,,尖叫聲迅速蔓延)
某+某朋友:嗚哇哇哇~~~~~
小愛:堂你今次好快手....
堂:-_-好彩好彩...
小愛:(望住痛哭失聲的他們)甘你地諗住點?
某:(喊)我地,,我地決定跟住你地,,我地吾想死....
小愛:....刀得ge-,-但系你地一定要跟貼..
某:好..
小愛:甘等我地睇下出面點-.-
(之後小愛一打開學生會個窗簾)
小愛:-口-今次大穫....
(原來外面圍左10數隻喪屍,,仲有一隻b0ss....)
堂:/口\甘好彩吾該比我中次6合彩啦!
某:個,,個,,,隻系咩,..泥?(指住b0ss問)
小愛:-,-呢關大佬..(一講完就拉住堂上膛,,之後叫某幫手拉開窗)
某:甘如果佢地系窗到走入泥甘我地未死-口-"
堂:吾會啦!!你開門時引開左佢既注意力個陣我同小愛就開槍sh00t低佢地,,甘未得嚕xd
(跟住某就搵開個窗,正當喪屍想由窗入泥個陣,小愛同堂已經開槍射d喪屍,,喵準喪屍開槍,全部爆頭,,喪屍就訓低晒...但系,,佢地吾記得仲有隻b0ss...跟住隻b0ss就系5米的距離向學生會個窗衝埋去....)
堂:-,-b0ss有咩弱點嫁..?
小愛:心同頭掛!=_="
某:呢個未系校長......?
(b0ss身穿住一套殘缺不全的套裝,,,之後有一個好似菇ge髮型...仲要隻腳系跛下跛下甘....佢屬於2lv怪,一定要射中腦同心先會完全死亡,,呢種b0ss外表同人無太大分別..但系力大無窮!)
堂:-,-呢d甘ge衰樣殺左佢刀嫌手臭....
(ban...小愛對住b0ss開左2槍,一槍中心一槍中頭..b0ss成功倒下,,之後小愛同堂就開門出去)
小愛:好啦,,我地而咖去pe用具室個邊啦...跟實啦(之後就將左輪分左比某)
------------------------------------------------------------------(另一邊羊同小銀)---------------------------------------------------------------------------------------
(羊鎖上禮堂ge門)
小銀:照完定計劃啦...(望一望羊一會)
羊同小銀:+油(相視而笑)
(之後,佢地就系禮堂門外分道了)
(半小時後)
羊:(關上f.1個層的樓梯門,,上到f.2個層,之後自言自語)-_-甘清幾時先清得晒?(望一望手錶)而咖先凌晨12:30-,-
(一踢開is室個門)
羊:-,-哇,,,成牆血,,-.-(一路向is室的盡頭行,,一路警覺留意周圍的程形,,忽然有一聲女聲系羊前面不遠處傳出...)
女:哎...
羊:邊個?
(之後一行前就見到有個女仔,,隔離訓左隻爆頭ge喪屍,,個女仔就禁住比咬的傷口低吟)
羊:好對吾住啦,,你一定要死...
女:我..我吾想死丫..(姐刻發狂起身衝向門口,,羊就立刻轉身,,對住女仔個頭開左一槍......)
羊:(低聲)對吾住了.....
(之後就行左出is室同時鎖上了門)
----------------------------------------------------------(返回小愛個度)---------------------------------------------------------------------------------------------------
(小愛佢地而咖系上左去5E度踢開5E度門)
小愛:-,-又系空...好悶,,不如我地幫羊仔手打特別室啦!!
(之後佢地一出5E就見到有人離遠行過泥..原來系小銀)
銀:羊呢?
小愛:乜佢吾系同你一齊嫁咩-口-?
銀:-,-無..
堂:>,<佢吾好有事..!!!
(之後聽到有一大叫..一望向5D個窗)
堂:(心急)喂,你點丫,,
羊:我而咖比野圍緊!!-,-岩先一爆phy室度門d喪b就出晒泥,,甘我未跑去bio室嚕..點知鎖左..好彩比我爆到5D個門-_-
       (慘叫)快d泥呀..佢地曉撞門嚕-_-"
(之後小愛佢就鎖左5E室隔離個防煙門個門先..就同,堂,小銀仲有學生會3某佢地由教員室隔離條樓梯就一齊落左f.3救小羊,好彩一路上風平浪靜...+上因為羊未殺到上f.4個層所以仲可以系教員室隔離條樓梯個度入f.3個層..一落到去就見到5D門口圍住晒好多喪屍,,而d喪屍就感應到有生人系度就轉向住佢地一行人衝過去..)
小愛:我地上啦!!
(佢同堂同小銀就開槍射晒d喪屍..之後佢地就去左5d救左小羊出泥.....)
午夜一時半.....
(小愛佢地終於搞掂晒所有野,,包括整埋電網同埋利用大氣電波對外做一個電台廣播)
堂:呢度系樂富XX中學...我地所有生還ge刀系度,,,如果外面有生還者,請你地用最快最近ge路泥到呢度...重覆,,,呢度系...(如是者重覆左3數次)
羊:而咖做ge只有等....
回復 支持 反對

幾時出下1集a_a
好好睇A_A
回復 支持 反對

hohohoh.不錯,我個人卻看不慣太多對話的書本. 我意見是對話是好,不過卻少了實況的形容,不能在我腦海構成影象.
回復 支持 反對

幾好幾好[[bao_29]]
回復 支持 反對

5錯5錯,但係太多對話[[onion_46]] [[onion_46]] [[onion_47]] [[onion_47]] [[onion_44]] [[onion_44]]
回復 支持 反對

唔錯唔錯,[多口問下...可0可以用老金改到全能力爆左?]
回復 支持 反對

支持[[onion_55]]
回復 支持 反對

樓主 小一d[-,-] 個D好冇 小D得唔得 好難睇呀-.-花到...好彩耐性高- -V內容OK既
回復 支持 反對

文字上我覺得書面語會好過口語!
仲有最好唔好係句子後面/前面加表情符號,比我既感覺係好似玩玩下咁!
因為話曬都係打喪屍.用左口語之後欠缺緊張&刺激!
不過第一次都算唔錯~!
期待你既第二集~加油呀!
回復 支持 反對