查看: 4194|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] 第一次自己寫喪屍文-_-

入面ge人物系真有其人= =
一個只有11章的喪屍文,,請各位比個意見..
始終系第一次自己寫文..
(不過我自知同區有好多更好的原創..)
如果post左chapter1反應不佳就算- -自我收山..
btw!請各位多多支持!
故事ENDING都作好- -所以請吾好先入為主認定此文實為爛尾文so sad- -

第一章:天之怒

2046年4月,
美國和中國宣布向北韓和俄國宣戰.
因為北韓宣稱與俄國已研製最新戰鬥進化形病毒.
同時此舉違反
聯合國憲章》的憲法!

此為一種可大規模爆發而且傳染性高的病毒.
受感染的人可於1小時內病發.
此病毒的感染者病發後一看到活人就會向著他衝過去!
之後..生人就會成為口下亡魂.....
繼而成為感染者的成員之一....
不斷再找尋下一位獵物!
而感染者會因為咬活人,飲其血而上隱
不斷透過咬下一位活人而使"毒隱"傳播.....

翌月,
北韓和俄國正式向中國發射第一枚裝有病毒的導彈.
名為[鎮魂曲].
呢枚[鎮魂曲]系一枚大範圍導彈.
威力足以使整個廣東的人民受感染!
而導彈落下的位置,正正就是於清遠..
1星期後,感染人數仍然持續上升,
什至蔓延至廣西,貴州,湖南,江西,福建等地.

10天後,感染者企圖突破最後一道防線進入深圳,
這個距離香港近的防疫區..
中央政府給這些感染者一個新的標籤,
一個令人感到絕望與心寒的名字--喪屍....
至於美國,,就因為總統遭國內邪教組織推翻以至陷入混亂

Chapter 1-Evil------An Invader

深夜1時正..香港
九龍
[嘟--------------]一聲電話聲劃破黑夜的寧靜,
不斷響不斷響,爭分奪秒的呼喚住屋內的人.
一個黑影走近電話,按下接聽鍵..
中性的聲線用一種不悅的語氣說話:我講過幾多次吾好甘夜打泥?
電話另一頭的人焦急回答:哎呀!形勢危急>,<KEY你乖,,吾好甘火!你快手去開電視睇!
KEY:甘你等我一陣!
<30秒後>
KEY:喂....
某:點丫,,開左未?等我一陣!
(之後就聽到電話另一邊的人對著不知名的什麼大叫:米再拍門啦無生人系度丫!!)
某:吾好意思-,-你快d聽下電視up乜啦!
電視:系我身後系海關大樓..由呢度系可以睇到喪屍而咖正系度大量由深圳河進入香港

可以見到ge系中央駐港解放軍努力地保衛緊香港...
KEY:-,-姐系無事啦!
某:你睇埋落去先=_="
(之後電視台長達10秒的未能接收到信號,之後就返到直播室入面)
電視:於午夜前,政府已宣布香港淪為疫區..下令禁止出境..

任何可以離開香港的海陸空交通通道都由解放軍接管封鎖..
(關上電視)
KEY:..乜吾系話佢地吾會突破到深圳ge防線咩!?(<---大吼)
某:-,-你發緊夢咩..個d系喪b耶-,-睇resident evil刀見到d乜嘟野幾狠,幾勁(迷之聲:幾狠勁下話-,-)
KEY:......(靜了3數秒)班馬,立野,搵到架步打比我!
某:=_="甘你點..?
KEY:我要叫醒細佬=.=仲有我個天才B
薰:有佢地系度我就吾洗擔心你=.=
KEY:你咩意思=.=?
薰:你地小心d,,我好快泥到!
KEY:小心D!!
(CUT線之後就開始呢個人肉鬧鐘偉大工程-,-KEY的3口之家,KEY,K細+K仔=.=)
KEY:臭仔起身(其實系叫緊自己細佬)
KEY細:囧=.=你系米智弱嫁
KEY:=.=吾系玩你,,喪屍,,你屋企門口,,,,
(之後k細就比KEY推左去門口,,之後佢就開木門,,點知一開就比喪屍捉住,,好彩KEY拉得快吾系就比佢地拉左去門邊咬啦=.=)
K細:你系米玩野牙/口\
KEY:你快D汁好D野!我去叫醒BB!
K細:個天才B?洗鬼理佢咩=.=天才泥你怕佢會死咩=.=
(一講完就成個枕頭K中K細=.=)
K細:死仔包!!
K仔:(跑去抱住KEY狠狠的啤住K細)嗚..爸爸!!
KEY:好心你就吾好蝦個4歲B啦-.-甘得閒快手搵武器- -一陣佢地入左泥我地就攬住一齊死- -
之後k細就準備好晒D武器,,由陽台用爬山繩慢慢向未知的未來進發!
先簡述一下各人身上裝備:
KEY:(抱住K仔)一把菜刀一把長傘
K弟:日本軍刀(購至某年的動漫節)

------------------------------------------------------------------(另一邊)---------------------------------------------------------------------------------------
天台上坐著2位擁有188cm身高,束著中長髮,一名較健碩陽剛的名叫子高,另一名看落較陰柔但同樣健碩的,名叫宛,2人身穿著整齊的西裝,看落似身居要職的年輕男士,雙方各自飲著自己手上的啤酒的最後一口,,
叫宛的男子開聲:唉`呢個就系香港啦,,就算曾經幾繁榮...都要走上日落的道路..(感觸)
子高:電影的故事,,竟會系現實上演一場!!
(忽然,,,一種介乎人類與動物間的叫聲傳入2人耳內,一擰轉頭,,一排10數隻的喪屍以飛快的速度跑向2人)
宛:-,-放左工刀要甘忙(無奈的企起身鬆骨)
子高:(鬆完骨,奸狡的看著面前的喪屍)痛痛快快打場熱身戰啦!
2人之能力
子高:
體力:★★★★★
耐力:★★★☆☆
智力:★★★★☆
速度:★★★★★
攻擊:★★★★★
防禦:★★★★☆
宛:
體力:★★★★☆
耐力:★★★★☆
智力:★★★★★
速度:★★★★☆

攻擊:★★★★☆
防禦:★★★★★

-----------------------------------------------------------------------------(返回key)------------------------------------------------------------------------------------
KEY:我地而咖要去攞車(望著向著自己和家人跑來的喪屍)細佬,,佢地交比你啦!
K弟:-,-你得吾得嫁(KEY:=_=!!)
KEY:快走啦!!上定車等我!
之後K弟就扯住不捨的K仔走,,仲不忙教訓佢
K弟:你快D行-,-吾好搞到你老豆擔心!!
(此時,,KEY留後對付著向他們跑來的喪屍)
KEY:-,-乜東東...等我打瓜你地!(之後就模仿電影打喪屍的方法去用遮打爆喪B的頭)
(一分鐘後..)
停車場內....
KEY:喂,,你地系邊?(無人應)
之後一轉角,,
KEY:囧-,-(因為見到隻咬緊人的喪屍嚇親)
之後行過喪屍度,,踼佢個PAT一下,,喪屍一見到系生人當然會衝啦,,但系佢未衝之前...
KEY:食屎死啦你-.-(一刀BAND埋去...喪屍即告斷頭)
跟住,,再行入D..見到一架車..車門車身刀有血...仲要見到原本應該系K仔拎住的BB傘.....
KEY:(眼淚開始流下)你地...快D出聲丫..(一聲喪屍慘叫..)邊個?(KEY擰轉頭...........)
[究竟....系KEY後面的系邊個呢?仲有,,佢家人..又系邊呢?]

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
邪風仔 + 5 原創

查看全部評分

回復

快點出新一偏..吾知系吾系佢家人比喪屍呢..
回復 支持 反對

有待改善
太多口語  另外小說內容有點不合常理..
北韓窮到嗌..點會有能力研發呢生物武器..另外就算研發到我包單佢地一定唔會發布出黎..唔怕比聯合國sm咩
回復 支持 反對

原帖由 Nathaniel 於 13-12-2008 15:25 發表
有待改善
太多口語  另外小說內容有點不合常理..
北韓窮到嗌..點會有能力研發呢生物武器..另外就算研發到我包單佢地一定唔會發布出黎..唔怕比聯合國sm咩

北韓窮原因就係因為錢用哂係軍事上,不個北韓同中國同俄國ok fd,幾大都係呢3個國家打美國啦--
上次北韓比人經濟禁運都係得中國幫佢,點會咁衰打返中國呢,另外太多口語,整到無咩興趣,書面會好好多,
回復 支持 反對

哇@v@ " 幾好啵...睇到好想出多篇~~
回復 支持 反對

Oh my God!禁細!?----> 威力足以使整個廣東的人民受感染!
回復 支持 反對

OK= =等我收一收山改改佢先- -
可吾可以搵人幫下我手去改= =
自知文筆吾好同時對時事無太大了解- -

回復 支持 反對

欠缺驚惶感
較為喜劇化(周星星
回復 支持 反對

支持原創!!!

都唔錯既作品[[bao_36]]
回復 支持 反對

咩到有第一次,請繼續[[onion_51]] [[onion_53]] ([[onion_60]] )
加油= =+
回復 支持 反對