查看: 20869|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

久違了的一張作品…

早排之前,突然接到米琪姊的請求…
小弟終於再次執筆。
但事發突然,而且時間有限,我竟然少有地一日之內交到貨…
可惜配色是事後的另一日,結果都遲左。

PS:由於友人的掃描機壞左,所以用數碼相機;畫質可能比較差…

* * * * *

▲鉛筆草稿。

▲科學毛筆上線。(枝筆新買,初頭都有少少驚新筆墨水出太勁會化開,好彩冇事…)

▲擦走鉛筆草稿,整理一下有冇畫少到。

▲未上色之前的黑白完成品。

▲上色之後,配色好懶,隨隨便便就收工。

* * * * *

打完收工~
希望各位看帖後回帖,因為這個版區的人流都比較低,如果連看帖的你們都不回帖,我相信這個版遲早要「摺埋」…囧rz
回復

呢個版真係好少人回帖
而且我個人都唔鐘意post自己d作品出黎分享[[onion_63]]怕羞啦!!!
不過會唔會摺埋呢...就唔知啦!!!!
回復 支持 反對

用科學毛筆真係唔錯, 我遲d 都買返支先:lol
依個版真係好小人...冇乜人睇又冇乜人回-.-
回復 支持 反對

用科學毛筆真係唔錯, 我遲d 都買返支先:lol
依個版真係好小人...冇乜人睇又冇乜人回-.-
波子* 發表於 26-5-2009 19:28

我覺得科學毛筆上線幾好用…
用得多可以用手握力度控制條線個粗細度,想再細可以用針筆來輔助XD
但畫精緻、較小的作品不建議用,A4紙大的比較理想。
回復 支持 反對

都幾beautiful,唔錯唔錯
回復 支持 反對

不過科學毛筆的話不是易化  而且線條比較粗的嗎?
本人的話是用...呃...這枝叫什麼來著...
回復 支持 反對

不過科學毛筆的話不是易化  而且線條比較粗的嗎?
本人的話是用...呃...這枝叫什麼來著...
[H]真.天龍神 發表於 4-6-2009 00:27

只要持高毛筆,只讓筆尖輕輕貼到紙張就有幼線條。(可以見見人物的臉,那幾條鈄線比較幼的,可能影得不清晰…)
回復 支持 反對

線條簡單, 給人一種"簡潔美" 的感覺

不錯
回復 支持 反對

是設計圖嗎?  效果唔錯  讓人比到可愛感覺
回復 支持 反對

新手一問-3-""
咁科學毛筆好用定針筆??
回復 支持 反對