打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 血族不能取替藥品地位(轉2kf本人貼)

今次點都要為血族們弟兄爭取應有地位!
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        本人對現時血族大部份技能都感到不滿, 點解!? 試睇下列詳述。

血術
0Lv  噬血咒 [弱點](攻擊力其低,需站定出技,每次攻擊間隔時間較長,3秒既冷卻時間導致打剩餘少量氣血怪物唔知點算。)
0Lv  聚血咒 [弱點](回復量其低,2秒集氣時間出黎得都死,升到第三式50級頂多都係得220多少少,絕不如70級藥。)
20Lv潰血魔功 [弱點](兩分鐘冷卻得30秒持續時間每3秒先至發動一次,集氣3秒引怪死硬,傷害亦唔顯得高,有範圍技等於無。)
35Lv返生禁咒 [弱點](10秒集氣俾怪打緊唔知用唔用好,升到50級都唔會減少死亡經驗同集氣時間。)
65Lv瞬血咒 [弱點](話明瞬血咒都仲要有0.5秒集氣,回復量竟然低過聚血咒多多聲,40秒冷卻令其變為荒廢技能。)

毒咒
30Lv血蠱爪功 [弱點](頭個一下傷害比後期持續傷害還低,無得累加毒害,效果低微。)

結界
5Lv炎龍煉獄劫 [弱點1.](結界法杖中第二無用,每3秒發動一次攻擊,擁有範圍技既發動所需時間?)
                     [弱點2.](2秒集氣時間及其極低,令玩家選擇使用其他結界。)
                     [弱點3.](自動攻擊最近杖邊怪物,引怪用途!?杖本身毫無防禦力,更新後令其血量有玩家血量的兩倍亦不見效用。)
40Lv大梵聖印 [弱點](不明效果範圍,回復量因每次回復的間隔時間導致極低。)
50Lv魔襌法印 [弱點](出左呢支杖就無範圍補血結界,呢點係咪要增加返一招冷卻昤間短既範圍血術補血技能呢?)
75Lv電殛煉獄劫[弱點](結界法杖中最無用,放棄補血結界令怪物移動速度減微量效果!?持續時間更少得嚇人!)
85Lv普世萬毒劫[弱點](又係成3秒先至發動一次,都要等1分鐘先至可以再用,支杖爆怪會頂到幾耐?)
90Lv邪神鬼眼 [弱點](PVP專用技能?實制唔實制?)

內功
55Lv妖羅鎖關 [弱點](兩分鐘冷卻但係持續得20秒,分分中頂既血量用哂就個盾完先。)
70Lv藥王經 [弱點](身為補血師要加快自身食藥速度!?)

絕招
40Lv血之聖光 [弱點](唯一範圍正常回復量補血技能,可惜竟然係絕招成分鐘出一次仲要扣一格怒氣,最後緊急技?)

對以下技能修改建議:
血術
0Lv  噬血咒 {增加攻擊力,出技可行走,每次攻擊間隔時間縮短1.5秒,冷卻時間縮短至1.5秒。)
0Lv  聚血咒 {大幅增加回復量,集氣時間縮短至1秒。)
20Lv潰血魔功 {縮短冷卻時間至60秒或增加持續時間至60秒,每次攻擊間隔縮短至2秒,集氣縮短至2秒或增加傷害。)
35Lv返生禁咒 {縮短集氣時間至3秒,升級該技能應能減少死亡經驗。)
65Lv瞬血咒 {理應縮短至無集氣時間,大幅增加回復量,大幅縮短冷卻時間至10秒。)

毒咒
30Lv血蠱爪功 {第一次內功傷害增加,持續毒傷害增加或可累加毒害。)

結界
5Lv炎龍煉獄劫 {縮短攻擊間隔時間至1.5秒,且修改為只追蹤頭一次所攻擊目標。)
                     {縮短集氣時間為0.5秒或無。)
                     {法杖血量再大幅向上提昇。)
40Lv大梵聖印 {修改為自動回復所有同版圖無限範圍組員氣血,縮短間隔時間至2秒或大幅增加回復量。)
50Lv魔襌法印 {修改為可與其他結界法杖同時使用,可減低回復量或增加間隔時間。)
75Lv電殛煉獄劫 {修改為對範圍內敵人有攻擊傷害效果,)
85Lv普世萬毒劫 {修改法杖為無血量限制,直至效果時間消失。)

內功
55Lv妖羅鎖關 {無持續時間,效果至盾血量完全消耗,縮短少許冷卻時間。)
70Lv藥王經 {修改效果為增加補血技能效果。)

絕招
40Lv血之聖光 {修改為血術系技能,大幅縮短冷卻時間,可增加mp消耗量。)

全均為個人建議,每逐一再回報GM意見。
回復

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

哎,死火= =
我玩左3,4日血族

好似好廢tim= ="but我吾會放棄a__a
回復 支持 反對

兩個血宗 刷副本就強勢得多@o@
回復 支持 反對

= =回血結介全地圖太屈喇
改大d飯圍就ok   
回法結介最好可以同埋回血一齊用
2招攻擊技最好改勁d...~,~"
血族真係好吾掂
回復 支持 反對

通常呢類game做治療果d都廢.....= =(勿串)
回復 支持 反對

血族我覺得好勁wo...
高lv又唔同講法-,-
改都只係改一招可以走住路都出到攻擊技-.-
冇錯...我8x ec..補血都400血啦..都未計暴擊((70lv點水都係補300血ja))
電杖唔係用來頂怪..係用來引怪的--又可以用來pk.
毒杖..都唔係用來頂怪...頂怪係用你本身個人頂..毒杖加犯圍大技殺架ja
你咪試下用其他職lor~買點水都買死你a"a
ec..學藥王爆水快d..只係pk冇咁易死only~同埋掛機有個保險~
你講到招招都冇用...你第日試下一樣lv一樣裝睇殺你殺唔殺到隻ec a"a
我諗你升到80幾90都要買好多點水/升好耐先升到!
入菁英你咪試下轉職入去打lor~ec係唔使爆水的!!
到時你就明白..你講果d野係全部錯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
((((當你食左加速水,加埋巨人ec怒技,你就會發覺補一下血只係用1秒,犯圍大技2秒內)))
回復 支持 反對

1# 佐ζ藤原 血宗輔助能力高
回復 支持 反對

我本來想轉玩血宗.諗住可以唔使用補血

但係你踩到佢咁廢

我都係玩翻我劍宗啦
回復 支持 反對

血族我覺得好勁wo...
高lv又唔同講法-,-
改都只係改一招可以走住路都出到攻擊技-.-
冇錯...我8x ec..補血都400血啦..都未計暴擊((70lv點水都係補300血ja))
電杖唔係用來頂怪..係用來引怪的--又可以用來pk.
毒杖..都 ...
天使之翼 發表於 27-10-2009 06:03
用藥方面 我覺得冇咩問題
但係攻擊力 實在太低
回復 支持 反對