打印 上一主題 下一主題
收起左側

<金庸小說>討論區

Originally posted by naoki_ki at 2006-10-3 18:48:

--我想知邊到可以見到王語當段係代替品啊?
王同其他女仔一樣..都係有點兒那個段的
但係.佢有表哥..到左知到表哥係壞人..
佢同一個追自己..而自己又feel既人一齊..
==我唔覺有代替之意
...

我都覺得王語嫣係有d鍾意段譽~~
只係唔及佢表哥咁多~~
回復 支持 反對

我覺得最好睇應該係神雕
入面既愛情戲份好感人
笑傲,射雕都唔錯
我覺得笑傲係將武功寫得最活靈活現既一套
尤其係獨孤九劍既變化最為生動
射雕入面人物既角色性格鮮明
將人物既性格完全特顯出黎
呢樣野我覺得係射雕比其他小說優勝既地方
回復 支持 反對

Originally posted by Saviour at 2006-10-3 23:46:

有錯~基本上好幾本書主角都唔係最勁~
至於讀後感..遲d話你知

討論邊個最勁冇咩意思
因為冇得比較
又冇準確答
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
Originally posted by 噹噹喵 at 2006-10-6 20:37:

討論邊個最勁冇咩意思
因為冇得比較
又冇準確答

我覺得東方不敗最勁lo@@
4個人圍佢都打唔win= =
任我行果班友出奸招先win到
東方不敗死得好慘= =
回復 支持 反對

最近睇左一本書:俠客行

真的石破天叫石中玉,為人貪淫好色
主角狗雜種的母親叫他狗雜種,其實係石中玉的孖生兄弟
原來主角狗雜種(假.長樂幫幫主石破天)
一開始住系兩個大使既俠客島
(兩位大使江湖上人人得而硃之)

養大佢既母親原來不是真的母親!佢既真正身份...
可能就係石清夫婦口中既堅兒
當年石清夫婦仲未結婚!養大假石破天既母親(吾記得名\"/)
因為石清配吾起狗雜種的假母親
所以佢母親就搶了當年石清手上的堅兒(即狗雜種)

講番佢個人先

佢11歲果年出左俠客島做了小乞丐,
吃了吳道通老伯的神秘燒餅(吾道通被人追斬,假死)
忽然咬到一執名叫玄鐵令的制寶劍石..
突然出了一個老伯名叫謝煙客

謝煙客當年發誓誰找到玄鐵令誰令有一個心願(不能傷他一條頭髮)
但可惜狗雜種由小至大都不會求人(他的假母親的sm下,不能求人)
跟住狗雜種就救左一個老人,但個老人都係要死
老人最後留番12個公仔(謝煙客一驚)
原來係上級內功,但老人吾知原來有暗格
(主角心冇雜念,但到左18歲先知原來有暗格)
至於而家,謝煙客搶左12個公仔
當年有令(如果拎到玄鐵令就吾可以一條頭髮都傷)
但係冇話吾比佢教到佢走火入魔
所以佢就照12個公仔既位置教佢內功
首先佢教哂陰(令到主角陰氣勁重)
跟住先教陽...'結果!因為先陰後陽
搞到陰陽交錯,到左一小時後就暈低左
咁岩謝煙客被長樂幫貝海石大夫打到重傷
而主角就因為咁做左教主,佢仲on然不知
但自己身上的身痕與之前石破天(石中玉)
既傷一樣..佢開始發現自己既身世係個迷
而佢之後同叮叮噹噹(真名:丁噹)結婚
跟住叮叮噹噹既爺爺係令人聞風喪膽既丁不三
(外:當年佢殺得太多人 ,所以限定自己殺得多就訂條例,一日殺人不過三個[一年計埋都吾夠1000個
佩然就吾殺=.=]而丁不三有個細佬叫丁不四,丁不四就係賞罰大使既??關係!丁不三有三樣秘寶
1.玄素冰火酒[比主角飲哂]2.佢個孫女丁噹3.佢d武功)
於是石破天心裡尢凝...'選武功就終生不能結婚!
選丁噹就終身不能學他的武功,至於玄素冰火酒佢係要還既(最少都要60年先制造到一支)
跟住同雪山派既白万劍************-.-" 白万劍用劍精細
但石破天的內力才沒有敗得咁難睇
所以丁不三好嬲咁講:你這白痴,連什麼事都不知,點做我女婿
跟住踢左佢上第二首船
咁岩上面有個丁不四,史婆婆同阿透<超重要既三個人)
丁不四同史婆婆係仇敵,阿透就係史婆婆既孫女
史婆婆教主角傳內力(因為果時佢同孫女d穴道被封,要內力解封)
跟住佢d 穴道被解之後就教佢金烏劍法同雪山劍法

講住咁多先= =系學校電腦室中!

[ Last edited by kirasky on 2006-10-13 at 01:43 PM ]
回復 支持 反對

第一次來呢個版
真是獲益良多
我成日睇金庸既小說
他有許多唔錯的作品~
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
大家覺得笑傲江湖發生企咩時代@@?
獨古求敗係仲早過神蕉俠女(宋朝)
但係佢又傳左獨古9劍比風清羊=口=
風清羊又傳比令胡沖= =......
咁姐係笑傲江湖同神蕉俠女個時間差唔多
但係...!
惡0山林死之前同林平之傾計....
講林平之個家傳劍法果陣
竟然提過明朝=口=""""""""""""""""""""""""
咁姐係發生企明或朝之間啦=.=
我又仲插圖推斷
d男人冇一條條邊既
咁姐係發生企明朝啦
最重要既係!
金虫係後記到話可以發生企任何朝代!
咁姐係發生企咩時代= =???

我估係明朝啦~
至於獨古求敗同風清羊.....
我又從少林主持方證大帥叫風清羊叫風老前輩
我又推斷
可能佢地內力太勁...
有幾百年命=.=(冇咩可能=口=...)

大家發表下意見啦XD
回復 支持 反對

Originally posted by 【賊王葉繼歡】 at 2006-10-13 19:30:
大家覺得笑傲江湖發生企咩時代@@?
獨古求敗係仲早過神蕉俠女(宋朝)
但係佢又傳左獨古9劍比風清羊=口=
風清羊又傳比令胡沖= =......
咁姐係笑傲江湖同神蕉俠女個時間差唔多
但係...!
惡0山林死之前同林平之傾 ...

係明朝,因為武當一派己經百幾年,計計下差唔多
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
Originally posted by 冰燒月" at 2006-10-13 21:35:

係明朝,因為武當一派己經百幾年,計計下差唔多

咁獨古求敗傳劍法比風清羊,風清羊又傳到比令胡沖....點解釋= =
仲有金虫企後記到話可以發生企任何朝代=.=.......
咁姐係金虫寫錯左XD
回復 支持 反對

Originally posted by 【賊王葉繼歡】 at 2006-10-14 09:17:

咁獨古求敗傳劍法比風清羊,風清羊又傳到比令胡沖....點解釋= =
仲有金虫企後記到話可以發生企任何朝代=.=.......
咁姐係金虫寫錯左XD

冇講過獨孤求敗傳劍法比風清揚~
總之風先生就係識獨孤九劍~點識就唔知
回復 支持 反對