打印 上一主題 下一主題
收起左側

兵堡這麼爛都這麼多人玩

樓主咁講,其實都有道理
的確兵堡有時平衡度比其他劇情差
不過樓主話少觸發就唔好玩咁就唔一定,觸發事件多少系睇個劇情有冇需要咁做
有時有d好簡單ge動作都要用到觸發事件,咁唔可以決定一隻game好玩
如果話技術,講真綠亞先系最講技術,仲完全冇觸發事件,但無奈綠亞確實系最難練得勁,
正如我練左好耐都仲系咁垃圾,唔夠人快
講返兵堡,樓主話技術要求低,如果相比其他劇情我唔敢講
但系兵堡系極度要求合作同戰術
抽到4步唔一定系悲劇,分分鐘仲可以快攻對面
文明好封到人又點,如果隊友比對面圍攻你一樣要返去守,哩d就系兵堡ge 樂趣
樓主玩多d兵堡體會下兵堡ge樂趣就唔會咁講ga la
回復 支持 反對

榴槤這麼臭都這麼多人吃
各有所好姐,你唔中意就算吧
冇必要開個post話個劇爛
好易係想引起罵戰咁=(
回復 支持 反對

我諗樓主,應該係僧個d抽中好文明,就扮神人個d人

我曾經試過抽中廢文明
對面就係咁罵我地廢先至輸,唔係文明問題
我心諗,個文明真係好廢,比人地壓住黎打,爆極都有個限度
抽中維京當然唔係悲劇,但撞上個d識少少扮代表既人,就真係悲劇
真正高手,係會體諒別人文明不足之處
回復 支持 反對

樓上 我明白你的感受=]
神鷹k字
回復 支持 反對

回復 1# gp01fb

樓主我唔係好認同你 文明主宰技術 呢句
如果有邊高手維,日,不,法 對新手用 塞,啊之,西火,土火  新手果邊唔一定嬴
文明我認同係85%勝率 但仲有15%係因為技術才嬴
回復 支持 反對

回復 1# gp01fb

我想講兵堡主要係玩軍事- -
而且唔係唔洗控兵
唔控兵=廢
試過控兵打唔控40哥打40哥嬴2x隻
另外
維唔係廢- -
未出村前可以玩拉再反攻亂人地弓兵再秒殺- -
回復 支持 反對

有時玩d簡單野會輕鬆d
好似綠ar咁太難玩玩一陣就唔想學
玩完一場仲會好傷腦...
回復 支持 反對

其實我見到對邊文明好差 都唔多想玩....
玩sm 有咩好玩?
仲要d人 成日屈洗文明 串人廢...
回復 支持 反對

話時話,試過
不 中 蒙 馬
輸比
哥 土 韓 波
比第二隊話29 XYZ

我想知team 1 有可能羸?
回復 支持 反對

話時話,試過
不 中 蒙 馬
輸比
哥 土 韓 波
比第二隊話29 XYZ

我想知team 1 有可能羸? ...
Feb 發表於 26-3-2010 22:00

唔講咁極端文明
就算換左不列換日本,都輸啦

問題在於,隊1成個陣夠唔夠都勁
而不是馬雅vs土火 日本vs哥德波斯,我夠識呢d垃圾戰術啦
問題係在於日本有冇機會同哥德隻揪呢,馬雅有冇可能同土火隻揪呢
兵堡跟本就唔係玩隻揪戰,好多人都係因為缺乏team戰經驗,所以先至會講得出,馬雅vs土火 日本vs哥德波斯韓國可win,見人講人話,見鬼講鬼話,鬼唔知媽媽係女人等等說話。
同一d經驗老到既team玩,一睇就知成場跟本就係玩緊合作戰,日+中+蒙+馬 vs 哥+韓+土+波 如果玩合作戰爭,後者贏率當然較高
除非全部相同文明,否則一定會有一邊文明比較差
較差文明的一方要贏就要靠自己本身實力贏人地,但實力發揮性始終有限,勁文明個邊都玩得勁的話,始終都係要輸
文明與技術關係成反比,對住技術廢的人技術就重要過文明,對住技術越勁既人文明重要過技術,兩者缺一不可,跟本就冇話邊個重要d

兵堡本身唔爛
但就係因為有太多自鳴清高,贏少少扮代表玩家
所以先至比樓主話,兵堡這麼爛的遊戲
回復 支持 反對