查看: 8921|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

兵堡這麼爛都這麼多人玩

1.劇情質素低
  相比大多血堡而言 幾乎無觸發可言
2.玩法醒目
  不能否認有控兵要求 但只是鬥多兵 鬥克兵
3.平衝差
   文明平衝又差 文明主宰技術
4.技術要求低

隨便找另一個血堡 都比兵堡有趣 更好玩
真是文化沙漠嗎?
回復

想問下樓主
係唔係一定要觸發多,技術要求高
先至係一隻好玩既game???

就算兵堡係技術低又點呢?
大家玩完覺得開心咪得囉
回復 支持 反對

想問下樓主
係唔係一定要觸發多,技術要求高
先至係一隻好玩既game???

就算兵堡係技術低又點呢?
大家玩完覺 ...
tommytomy 發表於 23-3-2010 13:47

講得好@@ 佢呢d人 其實係想aoc冇人玩囉 我想講aoc能夠支持到咁耐大部份都係靠兵堡........
回復 支持 反對

樓上兩位太意氣用事了
說本人"想aoc冇人玩囉"更是中傷本人呢
在下玩aoc或多或少也5~6年了
看著以往有"箏堡61"等非常好玩刺激 有趣的血堡類劇 一直在走下波 是一件好事嗎?
試過拉箏堡61 拉了半個鐘也沒有齊人 轉一轉拉兵堡 數分鐘已完成 又一文化沙漠見證
tommytomy,
一個劇觸發多,技術要求高 唔一定最好玩
但一定比觸發少 技術要求低 的好
最少不會出現兵堡抽中維京等悲劇
pca-002021 ,
aoc之所以沒落 從另一個角度看 就正正是只剩下玩兵堡的人 aoc才沒落啊
"aoc能夠支持到咁耐大部份都係靠兵堡"是曲解了事實 你更自打嘴巴
如果能夠推廣其他有趣的劇 aoc才能有更多人玩
你想想aoc最風光時候 是有兵堡的時代嗎?絕對不是
回復 支持 反對

無錯  兵堡已經玩到好悶
回復 支持 反對

兵堡可玩性的確好低
相信假設對面全弓國
你只要有哥德有波斯就gg
不平衡例子太多

其他劇情平衡性相對兵堡好太多
回復 支持 反對

回復 4# gp01fb
爭堡,血堡呢d遊戲,無疑控兵技術要高,平衡性良好,可以分出實力
但係你有冇諗過,就係因為呢d game太明顯分出玩家實力,技術要求高,先至導致玩家少原因
君不見兵堡抽中維京係悲劇,反觀文明不平衡更顯出遊戲可玩性,強者用維京對強文明有挑機性,弱者用強文明可以對付強者,反而平衡性好遊戲,令弱玩家對遊戲產生一種自悲感。

箏堡61,血堡真是非常好玩刺激,自自然然就會有人來玩
而家冇人玩箏堡61,我認為係因為隻遊戲太舊。就算紅警,魔獸爭霸,CS,推出耐左同樣會走下波。更何況箏堡61長期沒有更新的,小人玩係一件好自然的事,就算世界上aoc沒有堡這遊戲,箏堡61玩家同樣會不停地減少外。另外兵堡就好似紅警,魔獸一樣,係箏堡61兢爭對手,雖然大家都係aoc,但性質不一樣,這樣自然便有箏堡玩家流失。

玩邊隻game,最終決定權都係響玩家手中,如果兵堡真的是被封殺
當中一些玩家去左玩其他遊戲,打死都唔玩箏堡61,aoc玩家人數可能更加少
「文化沙漠」只在乎於玩家質素,不在於兵堡質素。玩箏堡61既人,一樣可以有「文化沙漠」
回復 支持 反對

玩rm啦一齊,0觸發一樣咁好玩
回復 支持 反對

1)本人唔同意兵堡抽中維京係悲劇, 兵堡是4v4, 而非1v1, 如果你係勁 又識合作
    基本上可以無視文明
2)本人十分同意tommytomy中"玩邊隻game,最終決定權都係響玩家手中"
    既然兵堡好似你講到ge咁爛, 大不了你唔好玩囉, 呢家又唔係迫你玩, 人地玩關你咩事?
    好似呢家d細路仔中意玩爆旋陀螺,但你個人認為無聊 唔通你會去阻止d人去玩?
回復 支持 反對

就係貪佢唔泆用腦
同埋有贏有輸
我玩開EVO,基本上四個勁人組一隊已經玩晒, team1 唔玩野蠃左九成九,
同街人一隊打team1 完全晒氣,我都費事入
兵堡求其入個街場,未開始都未定勝負,起瑪有得打下
打機姐,都係為輕鬆下
開心咪得囉
回復 支持 反對