打印 上一主題 下一主題
收起左側

兵堡這麼爛都這麼多人玩

兵堡唔係講文明
就算你係韓
你技術唔好 一定都會輸係維手下
在講如果你地係西土波韓 人地係哥維中日
佢地都 ...
simon200707 發表於 5-4-2010 00:28

很多人太重視技術
的確 技術就是game的一切 最開心就係用技術玩
但兵堡 任你技術有幾勁 都反不了文明dominate的敗北之處

我再重申 兵堡不是沒有技術 而是它要求的技術往往比運氣壓制住
在兵堡 啊A輸比啊B用維京 大概不是因為啊B的技術好 而是啊A的技術差吧

以EVO做例子 EVO好的地方就是技術行頭 再因文明而自己改變打法 但最重要一點就是技術要求並沒有被忽略
如果是兵堡啊 步國快攻不成就棄吧
回復 支持 反對

城堡兵同箏堡如果2隊技術差唔多
都係靠抽文明-.-
箏堡我覺得係因為弓兵攻太高,搞到步兵冇用
同埋次次都係騎兵合體搞到冇新意,就冇人玩-.-
場場鬥快殺人,鬥快送資源合體
所以自選文明咪好,haha= =夠公平
同埋唔知點解兵堡d人玩極都唔厭-_-
回復 支持 反對

以EVO做例子 EVO好的地方就是技術行頭 再因文明而自己改變打法 但最重要一點就是技術要求並沒有被忽略
gp01fb 發表於 6-4-2010 15:29

如果你認為evo係技術行頭咁就錯晒- -
evo絕對係外交行頭- -
回復 支持 反對

回復 33# RZero

evo 唔一定係外交行頭 ,
睇你玩 2@4 定 ffa
4v4 唔使我講 ....
2@4 合作性行頭 , 其次係技術
外交我諗冇得點外交 ,
2@4 殺左二件大多數係 4v2 ....
通常都係低分圍高分 ,
FFA 就外交行頭 , 其次係技術 .....
回復 支持 反對

回復  RZero

evo 唔一定係外交行頭 ,
睇你玩 2@4 定 ffa
4v4 唔使我講 ....
2@4 合作性行頭 , 其次係技術 ...
aoc初心者 發表於 7-4-2010 12:33

利益申報:我唔玩2@4同4v4
ffa係外交行頭
的確其餘兩者隊友技術同合作性比自己技術更重要....
即使你技神有如皮旦
亦難以係2@4/4v4嘅情況下以寡敵眾....
(ffa反而得, 因為人地圍你佢地一定唔會淨係打到你d兵only)
回復 支持 反對

我唔同意你既講法
邊個話多觸發,技術要求高一定好玩d?
學大和話齌,好多外國rpg都整得出色過香港果d,香港果 ...
香腸 發表於 5-4-2010 01:45

綠亞同兵堡冇得比= =
兵堡人地拜  你呢邊幾隻步你可唔可以轉出騎?
唔得  但綠亞可以
呢d就係分別
分別在你玩兵堡冇得轉兵 限定你用死一種兵
你可以反駁我出村就可以
但一路比人用文明屈住
係都人地出左村gg左你先

就算舉到d例子兵堡可以反敗為勝
多數又咪有人棄 / 咁岩果場有人唔識玩

所以我認為兵堡是靠文明取勝的
學樓主話  兵堡根本就是爛劇
回復 支持 反對

回復 36# david207207
同意,例如兵堡維京win日本
跟本就係特例,條友又唔識z又唔識控兵
特例不等於常例

往往好多29就將呢d咁既例子神化
講到最尾都要文明先行
玩兵堡,想公平既只有全部人玩相同文明
否則必定有一方文明比較差
回復 支持 反對

無錯  兵堡已經玩到好悶
回復 支持 反對

我諗樓主,應該係僧個d抽中好文明,就扮神人個d人

我曾經試過抽中廢文明
對面就係咁罵我地廢先至輸,唔係文明 ...
希↙ 發表於 24-3-2010 16:37

AGREEE!!!好q僧果D so-called神手.
回復 支持 反對

一隻好玩,受歡迎既game,一定系簡單,直接,好似兵堡甘,技術要求低,又可以比人一試控200兵的快感,
文明抽邊個有咩所謂,大家都系想玩下,輸贏系吾系真系甘重要?
抽中左吾好既文明,就當上左一生一課,
命運總有高與低,我們在兵堡中可以學習在逆境中生存!
一抽到吾好文明就當自己輸?甘你人生路點樣過?
最重要系合作,咩文明都吾緊要,有一班同生共死的戰友,
轟轟烈烈打一場漂亮的杖,就算系輸,當系一個經驗,不輸又怎有贏?
盡左力去打,投入果隻game,咩game都可以好好玩
回復 支持 反對